StoryEditor

Meníte zamestnanie? Čaká vás prehliadka

28.09.2006, 00:00

Povinné preventívne lekárske prehliadky pre nových zamestnancov zaviedol nový zákon o verejnom zdravotníctve. Zamestnávatelia majú povinnosť vyslať nových zamestnancov na preventívnu lekársku prehliadku ešte pred ich nástupom do práce. K zákonu pripravilo ministerstvo zdravotníctva vykonávaciu vyhlášku. V nej možno nájsť informácie o tom, na ktoré pracovné kategórie a pozície je potrebná lekárska prehliadka. Lekárska prehliadka bude od januára budúceho roku povinná pred nástupom do zamestnania, pri zmene pracovného zaradenia, pravidelne počas zamestnania a pri ukončení pracovného pomeru. Zdravotné prehliadky musí platiť zamestnávateľ. Jedna lekárska preventívna prehliadka by mala stáť 1 500 až 2 000 korún.

Čo hovorí zákon
Jednou zo základných povinností zamestnávateľa (podľa § 19 zákona č. 126/2006 Z. z. o verejnom zdravotníctve) je vykonávať kontrolu
zdravotných rizík na pracovisku a zabezpečiť ich znižovanie, zabezpečiť opatrenia, ktoré znížia expozíciu zamestnancov fyzikálnym, chemickým, biologickým a iným faktorom práce a pracovného prostredia na úroveň limitov, zabezpečiť pre svojich zamestnancov lekárske preventívne prehliadky vo vzťahu k práci pred nástupom do práce, v súvislosti s výkonom práce, pred zmenou pracovného zaradenia a pri skončení pracovného pomeru. Náklady, ktoré vznikli v súvislosti s výkonom lekárskych preventívnych prehliadok vo vzťahu k práci, hradí zamestnávateľ.

Lekárske prehliadky
Vstupná lekárska prehliadka
Vstupná lekárska prehliadka sa musí robiť vždy pred nástupom do práce a pred preradením na inú prácu, a to aj vtedy, ak sa zamestnanec zúčastnil na vstupnej lekárskej prehliadke pred zmenou pracovného zaradenia. Lekár, ktorý vykonáva lekársku prehliadku, si od lekára, s ktorým má zamestnanec podpísanú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, vyžiada kópiu zdravotnej dokumentácie alebo výpis z jeho zdravotnej dokumentácie, ktorý je nevyhnutnou súčasťou posúdenia jeho zdravotného stavu nielen v rámci vstupnej lekárskej prehliadky, ale aj doplnkových lekárskych prehliadok. Vstupná lekárska prehliadka je špeciálne zameraná nielen na zisťovanie už rozvinutých chorobných nálezov, ale aj klinicky sa neprejavujúcich, ale už zistiteľných znakov alebo prítomných rizikových ukazovateľov vzniku choroby v budúcnosti, a to tak choroby z povolania, ako aj choroby, ktorá by mohla znamenať neskôr vznik zdravotnej kontraindikácie, na vykonávanie danej práce, s prihliadnutím aj na hodnotenie zdravotných rizík pri práci.
Periodická lekárska prehliadka
Periodická lekárska prehliadka sa vykonáva u zamestnancov s časovým odstupom od vstupnej lekárskej prehliadky pri pracovných činnostiach druhej, tretej a štvrtej kategórie. V odôvodnených prípadoch zistenia zmeny zdravotného stavu, podozrivej z pôsobenia
rizikových faktorov práce a pracovného prostredia, určí lekár, ktorý vykonal lekársku prehliadku, kratší interval.
Vyhľadávacie vyšetrenie (skríningové)
Vyhľadávacie vyšetrenie sa robí, aby sa rýchle zistili predklinické alebo včasné klinické prejavy pôsobenia faktorov práce, alebo
kombinácie viacerých faktorov u skupiny zamestnancov vykonávajúcich rizikovú prácu, alebo sa zisťuje, či sa nezmenila zdravotná spôsobilosť vykonávať rizikovú prácu. Vyhľadávacie vyšetrenie sa robí cielene -- k druhu faktoru práce (napr. pri chemických faktoroch je to biologický expozičný test). Skupinové expozičné testy sa robia preto, aby sa posúdili podmienky práce a stavu pracovného prostredia vybraných skupín zamestnancov, ktoré nariaďuje príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. Individuálne expozičné testy v rámci vyhľadávacieho vyšetrenia indikuje lekár. Laboratórne skríningové vyšetrenie na zistenie závislosti zamestnanca (drogová, alkoholová, nikotínová) sa môže vykonať aj na žiadosť zamestnávateľa so súhlasom zamestnanca.
Doplnková lekárska prehliadka
Doplnková lekárska prehliadka má zistiť možnú poruchu zdravia a vykonáva sa u zamestnancov na žiadosť lekára, ktorý vykonáva lekársku prehliadku. Tento typ prehliadky robí lekár so špecializáciou, napríklad oftalmológ, otorhinolaryngológ, alergológ, dermatovenerológ, psychiater, ortopéd.
Výstupná lekárska prehliadka
Výstupná lekárska prehliadka sa vykonáva u zamestnancov vykonávajúcich rizikovú prácu pri skončení pracovného pomeru, alebo pri vzniku choroby z povolania. Výstupná lekárska prehliadka sa urobí aj pri preradení zamestnanca vykonávajúceho rizikovú prácu na inú prácu u toho istého zamestnávateľa. Výstupná lekárska prehliadka sa môže vykonať aj u zamestnancov, ktorí nevykonávali rizikové práce z dôvodov posúdenia ich zdravotného stavu v čase zmeny pracovného zaradenia, ak o tom rozhodne lekár alebo zamestnávateľ.
Následná lekárska prehliadka
Následná lekárska prehliadka sa robí u tých zamestnancov, ktorí robili takú rizikovú prácu, ktorá môže spôsobiť neskoré následky na zdraví po dlhšom čase prerušenia expozície rizikovému faktoru práce (napríklad karcinogénne faktory). Lekárska prehliadka je zameraná na odhalenie včasných znakov choroby vznikajúcej následkom minulej expozície.
Mimoriadna lekárska prehliadka
Mimoriadna lekárska prehliadka sa robí u tých zamestnancov, u ktorých sa výrazne zmenili faktory práce a pracovného prostredia, alebo sa závažne zmení zdravotný stav (napríklad zvýšené hodnoty expozičného testu). Mimoriadnu lekársku prehliadku nariaďuje príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Lekárske prehliadky
Vstupná
lekárska prehliadka sa robí pred nástupom do práce a pred preradením na inú prácu.
Periodická lekárska prehliadka sa robí u zamestnancov s časovým odstupom od vstupnej lekárskej prehliadky pri pracovných činnostiach druhej, tretej a štvrtej kategórie.
Doplnková lekárska prehliadka sa robí na žiadosť lekára.
Výstupná lekárska prehliadka sa robí u zamestnancov v rizikovej práci pri skončení pracovného pomeru.
Následná lekárska prehliadka sa robí tým zamestnancom, ktorí robili rizikovú prácu. Má odhaliť chorobu, ktorú spôsobila riziková práca.
Mimoriadna lekársku prehliadku nariaďuje regionálny úrad verejného zdravotníctva tým zamestnancom, u ktorých sa výrazne zmenila práca alebo pracovné prostredie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. máj 2024 16:06