J&T BankaReuters
StoryEditor

Pobočka J&T Banky v Číne: to chce jej spolumajiteľ

08.04.2016, 00:00
Autor:
npnp
Čínski investori majú po ovládnutí polovičného podielu v J&T Finance Group so svojou investíciou veľké plány.

Šanghajská firma CEFC, ktorá minulý týždeň podpísala v Prahe dohodu o získaní 50 percent v česko-slovenskej finančnej skupine, plánuje preraziť s J&T Bankou na 1,4-miliardovom čínskom trhu. „Chceme tam získať plnú bankovú licenciu a venovať sa všetkým oblastiam bankových služieb. Teda od retailového bankingu cez investment až po privátne bankovníctvo,“ uviedla v exkluzívnom rozhovore pre HN Marcela Hrdá, výkonná viceprezidentka európskej časti skupiny CEFC.

Podpora pre podnikateľov
J&T Banka má podľa nej ambíciu stať sa podporou pre českých aj slovenských podnikateľov, ktorí budú na čínskom trhu pôsobiť. Obzerať sa však chce aj po ďalších trhoch. „Naším zámerom je získať a byť akcionárom ďalšej retailovej banky v Českej republike. O rozšírenie tohto holdingu sa chceme usilovať aj v ďalších krajinách. Už dnes má J&T Banka svoju pobočku v Chorvátsku a v Rusku. Výhľadovo sa tiež pozeráme na Ukrajinu,“ pripomína Hrdá.

Z dohôd podpísaných počas minulotýždňovej návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku vyplynula podľa nej spolupráca J&T Finance Group s troma veľmi veľkými a významnými bankami z Číny – ICBC, China Development Bank a Ping An Bank. S poslednou menovanou vytvorí spoločné kapitálové investičné fondy vo výške až piatich miliárd eur.

Veľké plány v Číne
Veľké plány potvrdzuje aj samotná banka. „CEFC a J&T Banka majú záujem spoločne v krajinách strednej a východnej Európy poskytovať retailové bankovníctvo, a to prostredníctvom zastúpenia najmenej v dvoch významných bankách. Moderné bankové a finančné služby by v budúcnosti radi rozšírili aj do Číny,“ pripomenul pre HN Artur Šturmankin, PR manažér J&T Banky.

Hovoriť o konkrétnych zámeroch však zatiaľ nechce. „Zvýšenie podielu CEFC podlieha schváleniu príslušných regulačných orgánov všetkých krajín, v ktorých J&T Finance Group pôsobí. Je to proces, ktorý môže trvať niekoľko mesiacov,“ dopĺňa Šturmankin.

01 - Modified: 2024-01-26 15:15:30 - Feat.: - Title: Slovenské veľhory hlásia päť nových projektov. Finančníci a developer J&T si rozdeľujú Tatry 02 - Modified: 2023-07-27 22:27:07 - Feat.: - Title: Veľký biznis v maloobchode na Slovensku. Známy reťazec chce prevziať top firmu zo sektora 03 - Modified: 2023-07-03 08:21:51 - Feat.: - Title: Medzi akcionárov J&T pribudli jej dlhoroční manažéri Ašer a Kováč 04 - Modified: 2020-03-24 09:43:36 - Feat.: - Title: Rúška, ochranné obleky či testy. Dorazilo druhé lietadlo s pomocou od J&T 05 - Modified: 2020-03-23 10:55:26 - Feat.: - Title: Prvý milión rúšok od J&T už dorazil, ďalšie sú na ceste
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:05