StoryEditor

Aj liehovarníci majú nárok na podporu z únie

03.09.2004, 00:00
"Výzva pre liehovarníkov, aby si podali žiadosti o povolenie destilácie liehu z vedľajších produktov výroby vína, zostáva už celé týždne bez akéhokoľvek ohlasu," povedala pre HN pracovníčka Pôdohospodárskej platobnej agentúry Monika Fábryová.
Pretože si Slovensko nevybavilo v predvstupových rokovaniach výnimku z povinnej destilácie, ako napríklad Česká republika, vinár s ročnou produkciou nad 25 hektolitrov vína musí podľa predpisov Európskej únie všetky výlisky a kaly z výroby vína odovzdať na ďalšie spracovanie liehovaru, ktorý má licenciu od Pôdohospodárskej platobnej agentúry.
Na výrobu liehu, ktorý musí byť minimálne 52-percentný, dostane liehovar podporu. Ak lieh získaný z vedľajších vinárskych produktov má 92 percent alkoholu, môže ho kúpiť aj PPA, ktorá ho následne odpredá vo verejnej súťaži, zhrnula Fábryová.
Ak vinár nariadenie o povinnej destilácii nedodrží, nemá nárok na podpory vyplácané v rámci spoločnej organizácie trhu. To sú okrem iného príspevky na reštrukturalizáciu vinohradov, súkromné skladovanie stolového vína a hroznového muštu. Medzi trhové opatrenia patrí aj podpora na výrobu hroznovej šťavy, na ktorú ministerstvo pri harmonizácii legislatívy "pozabudlo".
Podľa hovorkyne ministra pôdohospodárstva Kataríny Czajlikovej tento problém vyrieši nové nariadenie ministra.
"Náš ovocný liehovar do zastavenia činnosti spolupracoval s vinármi a chceme v tom pokračovať," povedal za firmu Koroz Partizánske, ktorá je členom Združenia páleníc na pestovateľské pálenie ovocia na Slovensku, syn majiteľa, liehovarník Jozef Beňo mladší. Vysvetlil, že liehovar zatvorili, keď zákon stanovil povinnosť zložiť zábezpeku 20 miliónov korún. Podľa Beňa liehovary očakávajú koncom roka zmenu zákona, ktorá by mala znížiť zábezpeku pre malé liehovary na únosnú výšku.
"Keď vinári musia mať odbyt na svoje produkty, aby získali dotáciu, mali by robiť aktívny marketing," povedal generálny riaditeľ mikulášskeho liehovaru St. Nicolaus Ján Číž. Podľa neho je zatiaľ výhodnejšie nakúpiť vínny destilát vo Francúzsku, Španielsku, ba Austrálii a doviezť ho. O možnosti podpory na povinnú destiláciu nevedel. "Nerátal som s tým, že by liehovarom ktosi dal nejakú podporu, a tak som nemal dôvod ísť na stránku agentúry," povedal Číž.
"Podpory v Európskej únii umožňujú vinárom v starých krajinách predávať produkty za výhodné ceny," hovorí výkonný riaditeľ Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku Miloš Ševčík. Zdôraznil, že nepriaznivý pomer medzi cenovou ponukou stále pretrváva. Slovenskí vinári zatiaľ nijaké trhové podpory z únie nemajú. Podľa Ševčíka ministerstvo pôdohospodárstva nepostupuje dosť razantne pri rokovaniach o výnimke z povinnej destilácie, ktorú musí schváliť rada únie a vyhlásiť vo svojom nariadení, ale ani pri doplnení domácej legislatívy o podporu výroby hroznovej šťavy.
"Slovensko predložilo žiadosť o výnimku spod nariadenia o povinnej destilácii. Túto požiadavku stále uplatňujeme," povedala Czajliková. Podľa nej majú rokovania s Európskou komisiou o výnimke z povinnej destilácie pokračovať na expertnej úrovni.

Paušálna sadzba na reštrukturalizáciu vinohradov (eur/ha) (*eur/štep)
  Bratislavský kraj Ostatné regióny
Zmena odrôd

3 500

5 250

Zmena počtu krov

4 000

6 000

Podsadba

0,6 *

0,9 *

Presun vinohradov do svahov

9 500

14 250

Rekonštrukcia terás

9 500

14 250

Zavlažovanie

3 350

5 025

Vyklčovanie

1 600

2 400

Zdroj: Národný plán reštrukturalizácie vinohradov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:07