StoryEditor

Daňovú správu čakajú zásadné zmeny

12.02.2004, 23:00
Dosiahnuť 92-percentnú úroveň plnenia daňových povinností je jedným z hlavných cieľov stratégie daňovej správy v rokoch

Dosiahnuť 92-percentnú úroveň plnenia daňových povinností je jedným z hlavných cieľov stratégie daňovej správy v rokoch 2004 až 2008. Toto predsavzatie podporí rad aktivít, napríklad služby zamerané na jednotlivé skupiny daňovníkov, alebo elektronické daňové priznanie. Uviedla to včera riaditeľka Daňového riaditeľstva SR Mária Machová.
Podľa nej by nová stratégia, ktorá vychádza zo skúseností v Holandsku, mala stabilizovať vývoj daňových nedoplatkov. Od roku 2007 by sa potom mal prírastok nových prípadov nezaplatených daní postupne znižovať. Daňová správa plánuje zvýšiť účinnosť kontroly, aby sa cielene a prioritne zamerala na rizikové skupiny. Pomôže tomu špeciálny softvér umožňujúci preveriť údaje z účtovníctva vo veľkých podnikoch.
Výrazné zmeny nastanú v informačnom systéme, keď súčasný zastaraný systém nahradia v priebehu štyroch rokov novým. Ten umožní vytvoriť jeden účet každého klienta, ktorý zachytí všetky vzťahy daňovníka s ostatnými zložkami verejných financií. Predpokladá to postupné prepojenie informačných systémov v celom rezorte.
Minister financií Ivan Mikloš uviedol, že daňovú správu čaká podobný audit, akým prešlo ministerstvo financií. Výsledkom bude projekt reštrukturalizácie so znížením počtu daňových úradov a ich zamestnancov. Ako spresnila Machová, redukcia postihne najmä malé úrady a pracovníkov obslužných činností. V súčasnosti má daňová správa 102 úradov so 6 400 zamestnancami, z ktorých 600 zastáva riadiace funkcie. Takýto stav označila za neudržateľný, keď napríklad Holandsko má na 15 miliónov obyvateľov 13 daňových úradov. Mikloš predpokladá, že po audite sa mohol počet zamestnancov znížiť o 20 až 40 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 01:40