StoryEditor

Benzín neovplyvní len spotrebná daň

Hoci sa spotrebná daň z litra bezolovnatého benzínu od 1. júla zvyšuje o tri koruny a desať halierov, jeho maloobchodná cena bude ešte zhruba o 70 halierov vyššia. Aj toto zvýšenie totiž podlieha hornej sadzbe DPH, ktorá je v súčasnosti 20 percent.
  • Daň zmení spotrebu menej zarábajúcich
  • Predajcovia cigariet zostanú bez postihu
  • Správne kroky v nesprávnom poradí
  • Hoci sa spotrebná daň z litra bezolovnatého benzínu od 1. júla zvyšuje o tri koruny a desať halierov, jeho maloobchodná cena bude ešte zhruba o 70 halierov vyššia. Aj toto zvýšenie totiž podlieha hornej sadzbe DPH, ktorá je v súčasnosti 20 percent. Liter nafty z tohto istého dôvodu nezdražie o 2,70, ale o 3,20 koruny. Vyplýva to z prepočtov včerajšieho vládou schváleného zvýšenia spotrebných daní z minerálnych olejov, ktoré ešte bude schvaľovať parlament. To znamená, že ak nedôjde k zmene súčasných cien z iného dôvodu, 95-oktánový benzín bude na čerpacích staniciach najväčšieho slovenského predajcu palív stáť 32,50 a nafta 30,40 koruny. Zvýšenie cien podľa hovorcu Slovnaftu Ľubomíra Žitňana asi spôsobí dočasný pokles spotreby palív. Osobne však zároveň oceňuje schválenie nižšej sadzby spotrebných dane z nafty oproti benzínu, čo podľa neho podporí rozvoj podnikania. Ani Žitňan ani generálny sekretár Slovenskej asociácie petrolejárskeho priemyslu a obchodu Miroslav Kollár v blízkej budúcnosti neočakáva výraznejší pokles cien z dôvodu posilňovania koruny oproti doláru či priaznivého vývoja ceny ropy.
    Podľa analytikov je však možné, že trhy zvýšenie spotrebnej dane z benzínu čiastočne vykompenzujú. "Cena pohonných látok by sa mala zvýšiť o menej, ako vzrastie daň," povedal analytik Slavie Capital Pavol Ondriska. Hlavný ekonóm ING Bank Ján Tóth predpokladá, že koncom roka sa dolár bude nakupovať za 34,2 koruny a svetová ceny ropy by mala byť zhruba 22 dolárov za barel (159 litrov). Cena benzínu by sa tak mala pohybovať okolo 29 korún. Naopak, analytik UniBanky Viliam Pätoprstý očakáva zastavenie poklesu dolára. Kurz koruny oproti americkej mene by sa podľa neho mohol dostať na 36,8 koruny za dolár. Ak by zároveň ceny ropy zostali stabilné, trhy by zdraženie benzínu nepokryli.
    Očakávaný vývoj cien pohonných látok
     

    zvýšenie spotrebnej dane

    predpokladaná cena

    95-oktánový benzín 

    3,10 Sk/l

    32,50 Sk/l

    nafta 

    2,70 Sk/l

    30,40 Sk/l 

    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    18. máj 2024 16:27