StoryEditor

Pre Portugalsko sme zaujímaví

02.07.2003, 00:00

"Mohli by sme znižovať logistické náklady, keby sme presvedčili Portugalcov, aby investovali u nás do rozvoja elektropríslušenstva a káblovej výroby pre automobilový priemysel a nadviazali na výrobu medi v Krompachoch," prezradil zámer svojej účasti na včerajšej Ekonomickej konferencii Portugalsko a Slovensko a rokovaniach, ktoré po nej s portugalskými podnikateľmi nasledovali, predseda predstavenstva spoločnosti Volkswagen Slovakia Jozef Uhrík. O tejto myšlienke sa už uskutočnili rokovania aj v Portugalsku, kde má Volkswagen svoj závod, v ktorom je šéfom personálneho úseku manažér zo Slovenska Jaroslav Holeček. "A máme sa tam aj čo poučiť, napríklad ako racionálne využívať európske zdroje, lebo ide aj o úverové zdroje a v niektorých oblastiach mali Portugalci veľké oči a projekty zostali nedostatočne využité," poznamenal Uhrík, ktorý do tejto krajiny chodieva na skusy častejšie.
S prezidentom Portugalskej republiky Jorgem Sampaiom pricestovali včera do Bratislavy viac ako tri desiatky podnikateľov, ktorí mali záujem o rokovania s päťdesiatkou slovenských firiem. Takmer tretina portugalskej delegácie zastupovala výrobcov automobilových komponentov. Portugalci prejavovali záujem aj o stavebníctvo, radi by sa zúčastňovali na výstavbe diaľnic. Za perspektívnu označili tiež spoluprácu v celulózovo-papierenskom, textilnom, gumárenskom a plastikárenskom priemysle. Osobitne -- aj účasťou štátneho tajomníka pre turistiku -- podčiarkli záujem o rozvoj cestovného ruchu i možnosti investícií doň. Portugalský prezident vyzval slovenských podnikateľov, aby investovali aj v jeho krajine.
Portugalsko v predchádzajúcich rokoch nepatrilo k významným obchodných partnerom Slovenska. Objem vzájomného obchodu za posledných desať rokov však stúpol desaťnásobne. Vlani vzájomná obchodná výmena dosiahla 3,6 miliardy korún, vývoz zo Slovenska 1,25 miliardy a dovoz 2,36 miliardy korún. V slovenskom vývoze dominujú plechy, valcované výrobky a pásovina, ale vlani aj stroje a prístroje, elektrické stroje a zariadenia. V dovoze mali najväčší podiel polotovary a suroviny, prioritne pre automobilový priemysel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 09:16