Keď som zistil, že už nemám kam ako zamestnanec rásť, rozhodol som sa pre vlastné podnikanie, tvrdí Emil Mucha.SLOVAK TOURISM
StoryEditor

Príbeh úspešného Slováka. Od ovocia prešiel k akvaparku

04.05.2016, 00:00
Emil Mucha vycítil potenciál dedinského kúpaliska a chce z neho urobiť veľký vodný park.

Podnikanie ho vždy lákalo. Po zmene režimu v roku 1989 chvíľu obchodoval so zeleninou a ovocím. Za prvé zarobené peniaze z podnikania si kúpil auto a doložil peniaze na byt.

Potom sa rozhodol vyskúšať novú oblasť a vstúpil do poisťovníctva. V Komunálnej poisťovni to dotiahol až na riaditeľa pobočky. „Keď som zistil, že už nemám kam ako zamestnanec rásť, mám dostatok skúseností a inovatívnych nápadov, tak som sa rozhodol pre vlastné podnikanie,“ spomína Emil Mucha, podnikateľ v oblasti financií a cestovného ruchu. V roku 2004 sa rozhodol, že založí vlastnú firmu – Prvá Komunálna Finančná (PKF). V nej sa začal venovať sprostredkovaniu poistenia pre mestá a obce. Okrem toho firma šije na mieru verejné obstarávania pre samosprávy v oblasti energií. „Na jednej strane máme poisťovne, ktorým prinášame bez ich väčšej námahy nové zmluvy, a na druhej strane máme klientov, pre ktorých hľadáme najlepšie riešenia,“ vysvetľuje podstatu biznisu Mucha. Jeho tím ľudí sa však stará aj o škodové udalosti, nielen o podpis poistných zmlúv. Finančné služby však nie sú všetko, o čo sa podnikateľ zaujíma.

Prekonávanie prekážok
Najväčšou prekážkou, ktorú musel v podnikaní prekonať, bolo spočiatku zohnať peniaze. Mucha riskoval a všetko stavil na jednu kartu. Do podnikania vložil všetky úspory a majetok. Začiatky neboli ľahké a začínajúci podnikateľ mal niekedy obavy, ako to dopadne. „Teraz s odstupom času by som si aj napriek problémom zopakoval prvé mesiace, boli totiž plné napätia a vzrušenia, ako celý projekt dopadne,“ tvrdí Mucha.

Neskôr ho pri podnikaní trápila byrokracia štátu a neustále sa meniace zákony. Keďže v svojich projektoch využíva aj eurofondy, má s byrokraciou vlastné skúsenosti. Želal by si, aby na Slovensku fungovalo nárokovateľné čerpanie eurofondov podľa vzoru dotácií škandinávskych krajín.

Potenciál v teplej vode
Poskytovanie finančných služieb podnikateľa neuspokojilo. Zacítil príležitosť aj v cestovnom ruchu, kam vstúpil pred piatimi rokmi. Najprv spolu s obcou Poľný Kesov odkúpil nepoužívané a zanedbávané termálne kúpalisko s hotelom priamo v tejto obci. Postupne z vidieckeho kúpaliska vystaval areál Thermalpark Nitrava. Dnes je to moderný akvapark s rôznymi typmi bazénov s atrakciami a toboganovou arénou. Plány na jeho rozvoj sú ambiciózne, keďže v priebehu piatich rokov by chcel dosiahnuť návštevnosť okolo pol milióna návštevníkov ročne.

Mucha projektu od začiatku veril, hoci neďaleko Poľného Kesova je ďalšie termálne kúpalisko v Podhájskej. „Náš koncept je od Podhájskej iný. Vo finálnej verzii bude oveľa väčší, čo sa týka atrakcií aj samotnej plochy areálu. Inak máme postavený aj koncept platenia. Tieto faktory pre nás znamenajú úplne inú cieľovú skupinu,“ vysvetľuje Mucha. V prvých etapách sa chce vodný park zamerať najmä na rodiny s deťmi a na ľudí vyhľadávajúcich aktívny relax. Neskôr aj na kúpeľných hostí. Thermalpark sa čiastočne otvoril v minulom roku a čaká ho ešte niekoľko fáz dostavby. Pribudne krytý bazén, autokemping či ďalšie tobogany. Okrem Thermalparku Nitrava vlastní cez firmu Slovak Tourism aj penzión v Slovenskom raji.

DOTAZNÍK
Aké byrokratické opatrenie vám komplikuje prácu?
Prehnaná a niekedy až odrádzajúca je administratíva v oblasti hygieny, ktorá vám napríklad prikazuje držať potraviny v rôznych chladničkách.

Ak by ste mohli zaviesť jedno podnikateľské opatrenie, ktoré by to bolo?
Nárokovateľné čerpanie eurofondov podľa vzoru dotácií škandinávskych krajín.

Stretli ste sa v biznise s korupciou?
Nie priamo. Určite môže byť niekedy ťažké rozlíšiť medzi korupciou a bežnou pozornosťou, čo by dokázal odstrániť
zákon o lobingu.

Myslíte si, že podnikateľské prostredie u nás sa skultúrňuje?
Jednoznačne áno. Postupne sa totiž sami odpísali a miznú neseriózni podnikatelia. Vidieť to napríklad v dodržiavaní ústnych dohôd a dohovorov.

Čo sa podľa vás v biznise zmenilo k lepšiemu?
Dodržiavanie dohôd, v poslednom období aj platobná disciplína a dostupnosť bankových úverov.


Kto je Emil Mucha
Vyštudoval Slovenskú technickú univerzitu. Začal podnikať v 90. rokoch v retaile, potom pôsobil niekoľko rokov v Komunálnej poisťovni ako riaditeľ pobočky v Nitre. Od roku 2001 pracoval ako manažér pre Volkswagen Finančné služby. Od roku 2004 vedie vlastnú firmu Prvá Komunálna Finančná a cez firmu Slovak Tourism podniká aj v cestovnom ruchu. 

Prvá Komunálna Finančná 

Sprostredkúva poistenie a finančné služby pre samosprávy.

Slovak Tourism
Spoluvlastník Thermalparku Nitrava v Poľnom Kesove.

Infografika

01 - Modified: 2024-05-29 07:46:05 - Feat.: - Title: Akvaparky sa pripravujú na otvorenie letnej sezóny. Známy gigant zvýšil ceny 02 - Modified: 2024-05-27 08:51:05 - Feat.: - Title: Odliv firiem a státisícov ľudí, stanové mestečká bezdomovcov, skeptický Musk. Je top štát USA naozaj v úpadku? 03 - Modified: 2024-05-24 13:20:50 - Feat.: - Title: Chcete zažiť niečo nové? Blízko Portlandu si zalyžujete na spiacej sopke, odkazuje Slovákom Rakúšanka v USA 04 - Modified: 2024-05-23 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceme ponúknuť medzinárodným aj domácim návštevníkom hotelov transparentnosť a kvalitu, tvrdí pre HN odborník 05 - Modified: 2024-05-23 06:00:00 - Feat.: - Title: IKEA, Spotify, Nokia či LEGO. Pozreli sme sa, ako vznikli legendárne názvy slávnych spoločností
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. máj 2024 11:11