EuroparlamentReuters
StoryEditor

Nepúštajte sem Čínu. Uškodí nám

16.05.2016, 00:00
Ak by EÚ udelila ázijskému tigrovi štatút trhovej ekonomiky, mohlo by to ohroziť milióny pracovných miest.

Europoslanci minulý štvrtok vyzvali EÚ, aby neudelila Číne štatút trhovej ekonomiky. Krokom, o ktorom uvažuje Európska komisia, by komunistickú krajinu zrovnoprávnili s inými štátmi. A Európa by prišla o veľkú časť nástrojov, ako sa brániť neférovým dovozom z Číny. Podľa europoslancov by to ohrozilo európsky priemysel a množstvo pracovných miest.

Poslanci v uznesení prijatom vo štvrtok v Štrasburgu tvrdia, že Čína nespĺňa všetky kritériá na uznanie za trhovú ekonomiku, a preto jej tento štatút nemôže byť automaticky priznaný. Z piatich bodov, medzi ktorými je napríklad požiadavka, aby firmy rozhodovali nezávisle od štátu, či existencia finančného sektora mimo štátnej štruktúry, v súčasnosti Čína spĺňa iba jeden.

Komisia do decembra musí rozhodnúť, či Číne štatút udelí. Teraz spracúva dosahovú štúdiu, ktorej výsledky majú byť zverejnené začiatkom leta. Priemyselná asociácia AEGIS však už v skôr zverejnenej štúdii varovala, že v celej únii je ohrozených až 3,5 milióna pracovných miest. V Česku 94-tisíc.

„Prioritou únie musí byť ochrana domáceho prostredia, ktoré musí čeliť neférovým konkurenčným tlakom alebo nekalým praktikám. Preto je pre nás nevyhnutné, aby sme si aj do budúcnosti ponechali v EÚ možnosť uplatniť rovnako efektívne antidumpingové opatrenia, aké máme dnes,“ uviedla europoslankyňa Dita Charanzová.

Podobný názor zastávajú europoslanci naprieč parlamentnými frakciami. Komunistická europoslankyňa Kateřina Konečná vníma Čínu ako prosperujúcu ekonomiku, ktorej objektívnym záujmom je dodávať na čo najviac trhov. „Ale kým Komisia nevyvráti naše obavy, že udelenie štatútu môže znamenať stratu miliónov pracovných miest, tak s tým nemôžeme súhlasiť,“ hovorí Konečná.

„Som zástancom liberálneho obchodu a férovej súťaže, ale to nie je to, čomu dnes v obchodnom vzťahu s Čínou čelíme,“ hovorí napríklad Pavel Telička. Aj keď je podľa neho ázijská krajina strategickým obchodným partnerom, je potrebné, aby sa EÚ správala v súlade so svojimi pravidlami a, samozrejme, s medzinárodným právom.

Obavy oceliarov aj výrobcov bicyklov
V Česku patria k najhlasnejším kritikom udelenia štatútu trhovej ekonomiky pre Čínu predovšetkým oceliari. Lacná čínska produkcia, pred ktorou ich teraz do určitej miery bránia antidumpingové clá, by podľa nich viedla až k nutnosti niektoré prevádzky uzavrieť. „Nemôžeme tvrdiť, že je niečo trhové, keď to nespĺňa jasne stanovené kritériá,“ hovorí Jan Rafaj, podpredseda predstavenstva ostravských hút ArcelorMittal a viceprezident Zväzu priemyslu.


Oceliari však nie sú jediní. Podľa aktuálneho prieskumu, ktorý medzi svojimi členmi vykonal Zväz priemyslu, je proti uznaniu čínskej ekonomiky za trhovú 64 percent firiem. Pri porovnaní s obdobnou anketou z vlaňajšieho októbra sa pritom vnímanie úplne obrátilo. Vtedy totiž 60 percent firiem uviedlo, že by im tento krok neprekážal.

Zmien k horšiemu sa desia tiež firmy z textilného, sklárskeho, keramického či papierenského priemyslu. No napríklad aj výrobcovia bicyklov. „Zavedením štatútu trhovej ekonomiky pre Čínu by veľmi reálne hrozilo, že celý odbor výroby bicyklov v Európe rýchlo zanikne. Napokon máme príklad v Spojených štátoch, ktoré vlastných výrobcov bicyklov pred dovozom z Číny neochránili a dnes na ich území neexistuje jediná továreň na bicykle,“ hovorí spolumajiteľ firmy 4EVER Bikes Radim Brož.

Nezískanie trhového štatútu by, naopak, prekážalo 36 percentám respondentov prieskumu. Šéfovia firiem, ktorí zrovnoprávnenie čínskeho hospodárstva podporujú, sa obávajú možného prepadu európskeho exportu na čínsky trh. A poukazujú aj na ťažší vstup na tento trh a na zhoršenie finančnej situácie v súvislosti so znížením vzájomného obchodu.

Čína ako kľúčový partner
Čína je pritom pre Európsku úniu kľúčový partner – objemom vzájomného obchodu je na druhom mieste, hneď za Spojenými štátmi. Čo sa týka Česka, dovoz z Číny je v porovnaní s vývozom približne desaťkrát vyšší. Vlani sa tam z Česka doviezol tovar za 45,5 miliardy českých korún (1,68 miliardy eur, pozn. HN), zatiaľ čo opačným smerom prúdili výrobky za 464 miliárd (17 miliárd eur). Na čínsky trh smeruje menej českého tovaru, než koľko sa vyváža do Belgicka, Rumunska alebo Švédska.

Českému vývozu do Číny dominujú automobily, stroje a zariadenia na výrobu energie, súčasti motorových i nemotorových vozidiel, čerpadlá a elektrické zariadenia a spotrebiče. K najdôležitejším položkám dovozu z Číny dlhodobo patria strojárske výrobky, výpočtová technika spolu s príslušenstvom, pamäťové jednotky, telefóny a spotrebný tovar.

01 - Modified: 2024-04-26 08:44:26 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 02 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 05 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:00