Značnú časť príjmov spoločnosti Amicus SK tvorí predaj regulačných prvkov budov.Marek Kmeť
StoryEditor

Na Slovensku je korupcia a lobizmus, odkazuje náš podnikateľ

07.06.2016, 00:00
Máme pocit, že mestá či samosprávne kraje akoby ani nechceli šetriť, uviedol pre HN Juraj Vícen z firmy Amicus SK.

Podnikateľské prostredie na Slovensku býva často kritizované, napríklad pre byrokraciu či daňové zaťaženia. Aké zmeny by ste v tomto smere uvítali?
Zjednodušenie niektorých záležitostí. Pre slovenských podnikateľov by to bola nepochybne vítaná zmena. Niekedy máme toľko povinností a byrokracie, že skrátka nestíhame. Samozrejme, pomohlo by aj menšie odvodové zaťaženie. Ďalšia dôležitá vec je znížiť korupciu. Hoci sme napríklad získali niekoľko ocenení, zákaziek, aby sme náš systém integrovali do nejakej školy či budovy, sme dostali naozaj málo. Nehovoriac o tom, aký bol problém ich získať. Máme pocit, že mestá či samosprávne kraje akoby niekedy ani nechceli šetriť, lebo to tak niekomu vyhovuje. Jednoducho, je to tam prepojené. Lobizmus má na Slovensku bezpochyby svoje miesto, čo považujeme za veľmi vážny problém.

Ste medzi top firmami regiónu. Čomu podľa vás vďačíte za tento úspech?
Začínali sme s predajom regulačných prvkov pre vykurovanie, chladenie a klimatizáciu. Neskôr sme sa však začali špecializovať na bezdrôtové technológie pri takejto regulácii. Pomohlo nám to, že sme začali vlastný vývoj a výrobu systémov i výrobkov, ktoré ešte neboli na trhu. Týmto sme sa začali líšiť od ostatných.

Prioritou firmy ostali regulačné prvky budov, vykurovanie, klimatizácia, no zároveň predávate aj iný tovar – napríklad čistiace čerpadlá či detektory úniku plynu. Aký podiel z firemného zisku tvorí tento predaj?
To presne povedať neviem, no základ, značnú časť príjmov, určite naďalej tvorí spomínaný predaj regulačných prvkov budov.

Vyvážate aj do zahraničia?
Len do dvoch krajín – Českej republiky a Ruska.

Mnoho firiem na Slovensku trápi nedostatok kvalifikovaných zamestnancov. Pociťujete rovnaký problém?
Aktuálne nie, ale mali sme obdobie, keď bol problém nájsť odbornejších zamestnancov. Istý čas to trvalo. Išlo predovšetkým o IT pozície a pozície vývojárov.

Ste ochotný pri opakovaní sa takej situácie hľadať zamestnancov aj mimo SR?
Aktuálne zamestnávame len 20 ľudí, no už sa tu stihlo vystriedať niekoľko Čechov, čiže áno, nemal by som s tým problém.

Chystáte nejaké nové investície alebo príchod ďalších prevratných systémov v regulácii budov?
Chceme zdokonaľovať naše vlastné systémy. Znížiť ich výrobné náklady pomocou nových technológií. Taktiež sa zameriame na to, aby boli naše zariadenia ešte jednoduchšími pre používateľov.

Keby ste mali porovnať trend a dopyt po regulačných systémoch budov, ako sa zmenil napríklad v porovnaní s obdobím pred piatimi rokmi?
Samozrejme, tieto zariadenia, systémy išli dopredu a stále sa vyvíjajú. Pred piatimi rokmi bol dopyt minimálny, dá sa povedať, že takmer žiadny. Toto odvetvie bolo ešte nedávno v plienkach. Zvýšený záujem zaznamenávame najmä v poslednom roku, čo nás, samozrejme, veľmi teší.

Top 10 firiem z Trnavského kraja
Obchodné firmy s obratom 2 až 9,9 milióna eur
1. Winfa
2. Ancor Slovakia
3. Agrofinal
4. Quadroflex
5. Fronius Slovensko
6. Mannet
7. Amicus SK
8. Vomet
9. Wanzl SK
10. BKK Group

Obchodné firmy s obratom 10 až 50 miliónov eur
1. Beuker
2. Fresenius Medical Care Slovensko
3. Alchem
4. Deák
5. Global Supply
6. Hirk
7. Nitropét Slovakia
8. Motor-Car Trnava
9. Meta-gas
10. Pharmagen

Výrobné firmy s obratom 2 až 9,99 milióna eur
1. Tlačiareň R & H Labels
2. OKE Plastic SK
3. Danex
4. Technex - Mont
5. Kovoreal - Holíč
6. Bruvo Slovakia
7. Pentagon
8. Lindner Mobilier
9. Polytec Composites Slovakia
10. Uniasfalt

Výrobné firmy s obratom 10 až 50 miliónov eur
1. Hubert J.E.
2. Semmerlock Stein + Design Dlažby
3. Mevis Slovakia
4. Brovedani Slovakia
5. Slovenské liehovary a likérky
6. Metal Design Slovakia
7. Ekom
8. Xella Slovensko
9. Minit Slovakia
10. Elastik

Mikrosegment
1. Bos-por Agro
2. Bodet & Horst mattress ticking k.s
3. KISS - NED
4. CZ Slovakia
5. Medican
6. 3eM
7. Safety Control - VTZ
8. Galantaterm
9. Age color
10. Bau Stav.H

O rebríčku Top 10 firiem regiónu
Zostavený je na základe objektívnych ukazovateľov z účtovných závierok. Ocenenie za daný región získajú firmy v piatich kategóriách, a to obchodné a výrobné spoločnosti s tržbami od 2 do 10 miliónov eur a od 10 do 50 miliónov eur i firmy z mikrosegmentu. Prvé oceňovanie v rámci druhého ročníka bude 23. mája o 18.00 h v prešovskom hoteli Hotel Villa Plaza. O tom, aké firmy budú ocenené a ktoré sa ocitnú na shortliste, budú informovať HN. Rebríček budú sprevádzať aj tri regionálne diskusné fóra Hospodárskych novín HNRegióny.

01 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 02 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 04 - Modified: 2024-04-25 09:36:27 - Feat.: - Title: Vo Vietname odsúdili z korupcie ďalšieho popredného podnikateľa 05 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:22