TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Významná investícia. Pivovar Šariš modernizuje sladovňu za 862-tisíc eur

10.08.2021, 14:48
Autor:
TASRTASR
Spoločnosť Plzeňský Prazdroj Slovensko zamestnáva 550 ľudí. V Pivovare Šariš vo Veľkom Šariši ich pracuje približne 170.

Pivovar Šariš vo Veľkom Šariši realizuje v tomto roku ďalšiu významnú investíciu. V sladovni, ktorá funguje 40 rokov, investuje do modernizácie strojov a zariadení 862-tisíc eur.

Rekonštrukcia má byť ukončená do konca augusta. Výroba sa tak stane ekologickejšia, efektívnejšia a mnohé procesy sa pre zamestnancov zjednodušia.

Podľa manažéra závodu vo Veľkom Šariši Grzegorza Komoru sa zamerali na finálnu fázu výroby sladu a zmodernizovali stroje a zariadenia, ktoré využívajú pri klíčení a sušení jačmeňa.

"Umožní nám to flexibilnejšie reagovať na dopyt po slade pri zachovaní požadovanej kvality. Hovoríme predovšetkým o automatizácii pivovaru, ale i o prispôsobení pivovaru k zeleným energiám,“ povedal Komora.

Nižší dopad na životné prostredie 

Tohtoročná výmena strojov a zariadení v sladovni nadväzuje na minuloročnú investíciu, v rámci ktorej došlo k výmene triedičky jačmeňa za 550-tisíc eur a ďalších 300-tisíc eur si vyžiadali obracače zeleného sladu.

Tieto kroky okrem zefektívnenia výroby znamenali aj zníženie dopadu na životné prostredie a významné úspory, čo sa týka energie a emisií.

Zamestnancom nové technológie pomôžu, no nebudú mať negatívny dopad na zamestnanosť. Na jednej zmene pracuje v sladovni 16 operátorov.

"Väčšina z nich pracuje v sladovni už dlhé roky. Napríklad naše ženy už majú odpracovaných 35 rokov, jedna aj 40. Vďaka investícii ľudia nemusia chodiť na siedme alebo ôsme poschodie a kontrolovať procesy. Vedia to skontrolovať v počítači," povedala procesná technologička sladovne Pivovaru Šariš Gabriela Galajdová.

Vlastná sladovňa nie je samozrejmosťou 

"V Európe nie je veľa pivovarov, ktoré majú aj vlastnú sladovňu, takže v tomto sme dosť špecifickí. Jačmenný slad je základnou surovinou pre výrobu piva. Ďalšou dôležitou súčasťou je základná surovina pre slad a to je jačmeň dvojradový, sladovníckej kvality. Snažíme sa ho nakupovať už dlhé roky od slovenských dodávateľov a sme veľmi radi, že sa nám darí zvyšovať objemy nakúpeného jačmeňa smerom na východ. Čiže snažíme sa ho brať od lokálnych dodávateľov z tohto regiónu," priblížil sládok závodu Jaroslav Klein.

Tento rok podľa neho nakúpia okolo 25-tisíc ton jačmeňa, ktorý poslúži na výrobu zhruba 19-tisíc ton sladu.

Spoločnosť Plzeňský Prazdroj Slovensko zamestnáva 550 ľudí. V Pivovare Šariš vo Veľkom Šariši ich pracuje približne 170.

Spoločnosť patrí pod jednotku Asahi Europe & International Group, pod ktorú spadá 19 pivovarov v ôsmich európskych krajinách, a ktorá patrí pod japonskú spoločnosť Asahi.

01 - Modified: 2024-04-25 10:00:00 - Feat.: - Title: Z malej firmy miliónový biznis. Manželky vybudovali uhlíkovo neutrálnu továreň, varia v nej aj čierne pivo 02 - Modified: 2024-03-19 13:00:00 - Feat.: - Title: V Spojených štátoch predávajú slovenské pivo. Má to však jeden háčik, taká značka u nás vôbec neexistuje 03 - Modified: 2023-07-21 18:25:35 - Feat.: - Title: Policajná akcia Karpat sa týka miliónového podvodu s eurofondmi v pivovare, vyšetrujú štátnych úradníkov 04 - Modified: 2023-06-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Otvorí jeden z najbohatších Slovákov nový pivovar v Bratislave? Zvažujem to, potvrdil pre HN Patrik Tkáč 05 - Modified: 2023-04-19 07:28:30 - Feat.: - Title: Heineken oznámil pokles predaja piva v prvom štvrťroku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 19:34