StoryEditor

Inflácia stúpla na 3,3 percenta. Je to najviac za posledných osem rokov

13.08.2021, 09:06
Autor:
TASRTASR
V súhrne za sedem mesiacov roka 2021 v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška sa spotrebiteľské ceny v priemere zvýšili o 1,9 percenta.

Medziročná inflácia v júli stúpla na 3,3 percenta, je to najvyššia hodnota od decembra 2012, teda za posledných osem rokov. Informoval o tom v piatok štatistický úrad.

Infláciu ťahali nahor najmä vyššie ceny za dopravu, okrem palív aj nákup áut a cestná osobná doprava. Najdynamickejšie však opäť draželi potraviny.

Rast cien potravín sa medziročne zrýchlil na úroveň 2,8 percenta, čo je najviac za posledný rok. "Prvých päť mesiacov tohto roka pritom boli potraviny lacnejšie ako pred rokom a v júni mali tempo rastu o polovicu nižšie," skonštatovali štatistici a dodali, že niektoré potraviny hýbali infláciou aj v medzimesačnom porovnaní, oproti júnu sa zvýšili najmä ceny najmä chleba a obilnín, ako aj mlieka, syrov a vajec.

Všetko okrem odevov a obuvi 

Oproti júnu v júli vzrástli ceny o 0,5 percenta, tempo rastu oproti predošlému mesiacu sa teda zmiernilo (v júni dosahoval medzimesačný rast cien 0,6 percenta). V spotrebnom koši zdraželo všetko okrem odevov a obuvi, kde ceny dokonca poklesli o 0,3 percenta.

ŠÚ SR

​Ceny v doprave medzimesačne vzrástli o 2,7 percenta. "Vplyv na to mali už niekoľko mesiacov sa zvyšujúce ceny pohonných látok, aktuálne medzimesačne vzrástli o 3,5 percenta. Výrazné zvýšenie cien zaznamenali tiež dopravné služby, predovšetkým cestná osobná doprava o 2,4 percenta, ako aj kombinovaná osobná doprava o 16,7 percenta," vyčíslil úrad. Pri bývaní a energiách boli ceny medzimesačne vyššie o 0,4 percenta.

Z potravín medzimesačne najviac zdraželi chlieb a obilniny (o 1,2 percenta), mlieko, syry a vajcia (o jedno percento) a mäso (o 0,5 percenta).

"Vplyv letnej sezóny sa prejavil v znížení cien ovocia a zeleniny a aj rýb. Ceny nealkoholických nápojov ako minerálky a šťavy vzrástli, ale klesli ceny kávy, čaju a kakaa," dodali štatistici.

Oproti júnu zdražel aj nábytok, zariadenia a podlahoviny (o 1,4 percenta). O takmer štyri percentá zdraželi aj organizované dovolenkové zájazdy.

"Index spotrebiteľských cien sa v júli oproti júnu zvýšil v domácnostiach zamestnancov a v nízkopríjmových domácnostiach zhodne o 0,5 percenta, v domácnostiach dôchodcov o 0,4 percenta," dodal úrad.

Medziročne rástli ceny vo všetkých odboroch. Najvýraznejšie draželi palivá a mazadlá (o 20,3 percenta). Citeľne vyššie boli aj ceny za nákup dopravných prostriedkov o 3,1 percenta a cestná osobná doprava o šesť percent.

Takmer o dve percentá 

Piaty mesiac po sebe ovplyvňuje infláciu v medziročnom porovnaní aj rast cien tabakových výrobkov po úprave daní (o 16,5 percenta) a v júli tiež vyššie ceny alkoholických nápojov, hlavne destilátov a piva.

Potraviny a nealkoholické nápoje medziročne zdraželi o 2,6 percenta, najvýraznejšie nárasty cien boli pri olejoch a tukoch (o 7,5 percenta) a zeleniny (o 12,8 percenta). Medziročne platili spotrebitelia viac aj za chlieb a obilniny, mlieko, syry a vajcia aj za mäso.

Bývanie a energie medziročne zdraželi o 1,5 percenta. Vplyv na celkovú úroveň inflácie mali tiež rastúce ceny v rámci odboru rekreácia a kultúra, najmä zdynamizovanie rastu cien za noviny, knihy a kancelárske potreby o 6,4 percenta, aj za dovolenkové zájazdy o 4,1 percenta.

Index spotrebiteľských cien sa v júli medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov aj za domácnosti dôchodcov zhodne o 3,3 percenta a za nízkopríjmové domácnosti o 3,1 percenta.

V súhrne za sedem mesiacov roka 2021 v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška sa spotrebiteľské ceny v priemere zvýšili o 1,9 percenta. Medziročne sa index spotrebiteľských cien zvýšil za domácnosti zamestnancov o 1,9 percenta, za nízkopríjmové domácnosti o 1,7 percenta a za domácnosti dôchodcov o 1,6 percenta.

01 - Modified: 2024-04-15 07:31:52 - Feat.: - Title: Inflácia na Slovensku je najnižšia od leta 2021, približuje sa k dvom percentám 02 - Modified: 2024-04-15 10:39:30 - Feat.: - Title: Zdražovanie bolo najpomalšie za takmer tri roky. Infláciu už neťahajú potraviny, ale vyššie dane na neresti 03 - Modified: 2024-04-14 14:56:13 - Feat.: - Title: Zmena pre úvery na bývanie aj spotrebu: úrokové sadzby budú vyššie na dlhší čas 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:26