StoryEditor

Krádež odpojila tisíce ľudí od telefónu

19.01.2003, 23:00

Doteraz neznámy páchateľ vnikol vo štvrtok vo večerných hodinách do priestorov káblových šácht v bratislavskej miestnej časti Petržalka na Paštúnskej ulici a poškodil podzemné telekomunikačné vedenie. Páchateľ podľa hovorkyne Slovenských telekomunikácií Gabriely Nemkyovej prerušil a odcudzil šestnásť kusov prevádzkovaných medených telekomunikačných káblov. Spôsobil tak prerušenie prevádzky u viac než 9 600 užívateľov. Pracovníci telekomunikácií lokalizovali poruchu na dvadsiatich uliciach Petržalky.
Poruchu začali telekomunikácie odstraňovať vo štvrtok v noci po skončení vyšetrovania políciou. V piatok predpoludním sa im podarilo spustiť prevádzku dvoch telekomunikačných káblov a obnoviť telefonické spojenie u viac ako 1 200 účastníkov. Do štrnástej hodiny v piatok malo byť podľa stanoviska telekomunikácií obnovené telefonické spojenie vo veľkých obchodných reťazcoch, zdravotníckych strediskách, ako aj v pobočkách finančných inštitúcií. Práce na odstránení poruchy pokračovali nepretržite aj počas víkendu. Telekomunikácie predpokladajú, že sa im podarí poruchu plne odstrániť už dnes.
Predbežné náklady na obnovenie telefonického spojenia odhadujú na približne 600-tisíc korún. Celková výška škôd bude vyčíslená až po ukončení vyšetrovania. Spoločnosť pripravuje podanie trestného oznámenia na neznámeho páchateľa. Podľa zdrojov HN vnikli páchatelia do podzemných káblových kolektorov cez nestrážený a nezabezpečený stavebný areál. Ten by mal patriť bývalému bossovi bratislavského podsvetia a podnikateľovi Petrovi Steinhübelovi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 11:05