StoryEditor

S Vianocami ožíva nákupná turistika, v kurze je Poľsko i ČR

Ešte nedávno bolo obľúbenou destináciou nákupných turistov Maďarsko. Aj obyvatelia z južných okresov Slovenska však už preferujú Poľsko.
Na slovensko-poľskom hraničnom priechode v Trstenej je opäť rušno. Z colnice je blízko poľská Jablonka a Nowy Targ, ktoré po dva dni v týždni a v sobotu zaplavujú slovenské autobusy a osobné autá. Na thoch tu možno kúpiť všetko, často o sto i viac percent lacnejšie ako na Slovensku, pochopiteľne bez záruky. V kurze je lacný nábytok, vianočné stromčeky, zimné odevy, stavebný materiál, autodiely ale i potraviny. Poliaci dokonca ponúkajú aj živé zvieratá, ktorých dovoz k nám je zakázaný.

Od Všetkých svätých až do Vianoc
Cezhraničná obchodná turistika v tomto roku sa začala pred sviatkom Všetkých svätých, keď ľudia chodili do Poľska nakupovať sviečky a vence. Podľa námestníka riaditeľa colného úradu v Trstenej Jozefa Turčáka potrvá do Vianoc, zatiaľ nápor zvládajú aj pri rekonštrukcii odstavných plôch na colnici. "V stredu, vo štvrtok a v sobotu je na colnici rušno od skorého rána, keď prichádzajú autobusové zájazdy s cestujúcimi, ktorí sa popoludní vracajú na Slovensko. Oproti predchádzajúcim rokom je to však prijateľné, pretože mnohé tovary dostať za rovnaké ceny aj u nás," dodáva Turčák.
Jednou z príčin príťažlivosti nákupnej turistiky v Poľsku môže byť aj výhodný kurz koruny voči poľskej mene. Na trhoch v Jablonke i Nowom Targu však možno kupovať i za slovenské koruny. Naši občania môžu z Poľska priviezť tovar bez preclenia za 175 eur na osobu a na dieťa je stanovená taxa 90 eur.
Sú aj takí obchodní turisti, ktorí v Poľsku nakupujú častejšie a nie len pre svoje potreby. Na colnici v Trstenej odskúšali aj nový informačný systém ASYCUDA, pomocou ktorého sa urýchľujú a skvalitňujú kontroly na colniciach.

Maďarsko už nie je v kurze
Ešte nedávno bolo obľúbenou destináciou nákupných turistov Maďarsko. Aj obyvatelia z južných okresov Slovenska však už preferujú Poľsko. "Maďarsko už pre nás nie je zaujímavé," hovorí obyvateľ Rožňavy, ktorý pred dvoma rokmi chodil pravidelne na víkendové nákupy do miškoveckého Tesca. "Ceny u nás sú rovnaké, v mnohých prípadoch i nižšie a výber tovarov porovnateľný," dodal. Dôvodom jazdenia za nákupmi do Maďarska bol donedávna najmä nedostatok hypermarketov na slovenskej južnej hranici. Obchodníci a prevádzkovatelia pohostinských zariadení z Gemera a Novohradu zasa chodili po tovar do maďarského Metra. Dnes je situácia iná, Metro je aj na Slovensku, obchodné reťazce už obsadili viacerými prevádzkami aj mestá ako Lučenec, či Rimavskú Sobotu a chystajú sa i do menších sídiel. Maďarsko je v súčasnosti pre prihraničné regióny skôr atraktívne najvyššou možnou výhrou Lotta v Európe. Po poslednom losovaní, ktoré skončilo bez rozbitia banku, ostáva v hre vyše 4,8 miliardy forintov, čo je asi 770 miliónov korún. Podľa odhadov sa do Lotta v minulom týždni zapojilo 14,4 miliónmi tiketov vyše 3,2 milióna tipujúcich, z toho asi 10 percent cudzincov, medzi ktorými dominovali Slováci. Aj oni sa svojou čiastkou podieľali na najnovších tržbách štátnej stávkovej spoločnosti Szerencejáték, ktoré dosiahli 3,4 miliardy forintov.

Česko láka napriek zmenám v DPH
Slovenských spotrebiteľov lákajú aj ponuky českých obchodníkov. Od predvianočných nákupov ich neodrádza ani skutočnosť, že od októbra treba na vrátenie DPH nakúpiť minimálne za 2 500 českých korún a že sa vrátenie DPH už nevzťahuje na potraviny. Aj po zohľadnení nevýhodného kurzu slovenskej koruny voči českej sú totiž ceny mnohých potravín v českých mestách a obciach oveľa nižšie ako na Slovensku. Nákupy sa oplácajú hlavne ľuďom žijúcim v prihraničných oblastiach, ale na parkovisku pred brnenskými obchodnými centrami stávajú autá s poznávacími značkami z celého Slovenska. Ľudia zo Slovenska však vyhľadávajú aj spotrebný tovar, nakupujú napríklad menšie domáce spotrebiče a elektroniku, pretože tento tovar im mnohí predajcovia, ktorí vďaka svojej sile dokážu s výrobcami vyjednať lepšiu cenu dokážu poskytnúť výhodnejšie ako na Slovensku.

Čo sa kde oplatí kúpiť:
- v Poľsku - nábytok, odevy a obuv, stavebný materiál, autodiely, potraviny
- v Maďarsku - potraviny, obuv, odevy
- v Česku - potraviny, eketroniku
- v Rakúsku - športový tovar, značkové odevy a obuv
01 - Modified: 2002-11-18 21:14:36 - Feat.: 0 - Title: Razantne proti daňovým únikom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:22