StoryEditor

Obavy z neplatičov v bytoch narastajú

05.03.2003, 23:00
So zvyšovaním zálohových platieb za služby spojené s bývaním a so zvyšovaním nájomného v obecných bytoch vzrastá obava, že narastie aj počet neplatičov. Bytovým družstvám dnes neplatiči dlhujú až 1,5 miliardy korún a kvôli zvýšeniu regulovaných cien očakávajú nárast nedoplatkov o pätnásť až dvadsať percent.
  • Pri úveroch nemajú neplatiči šancu
  • Pre HN to povedal predseda Slovenského zväzu bytových družstiev Vladimír Sekanina. Rastu nedoplatkov sa obávajú aj správcovské spoločnosti. "Zálohové platby sme menili od prvého januára. Pri teple to je 23 až 25 percent, pri vodnom a stočnom 30 percent," povedala finančná riaditeľka bratislavskej Prvej ružinovskej spoločnosti Eva Kusendová. Nedoplatky budú naskakovať rýchlejšie ako doteraz aj u nájomníkov obecných bytov, ktorým výrazne vzrastú zálohové platby. Regulované základné nájomné sa im totiž od marca zvýši až o 95 percent.
    Skúsenosti Prvej ružinovskej ukazujú, že niektorí užívatelia bytov na povinnosť uhrádzať mesačné zálohové platby akosi zabúdajú. "Nevýhodou dodávateľov tepla oproti napríklad elektrárňam alebo telekomunikáciám je technická obťažnosť odpojenia neplatiča. V mnohých prípadoch by totiž zároveň dochádzalo k poškodeniu aj platiacich obyvateľov domu," povedal obchodný riaditeľ Roman Tomeček. "Podľa skúseností, ktoré máme, vieme, že prednostne uhrádzajú poplatky za elektrinu, káblovú televíziu alebo mobilné telefóny, lebo ich môžu jednoducho odpojiť," dodal. Neplatičstvo z objektívnych respektíve sociálnych príčin sa v tejto správcovskej spoločnosti snažia prednostne riešiť cez splátkové kalendáre. Z praxe je však zrejmé, že medzi dlhujúcimi nie sú výhradne iba občania v sociálnej tiesni. "Až osemdesiat percent neplatičov bytových družstiev predstavujú špekulanti," potvrdil Sekania.
    Čo môže čakať neplatičov
    Splátkové kalendáre (najmä sociálne prípady)
    Vymáhanie súdnou cestou (obecné byty aj byty v osobnom vlastníctve, nedoplatok bude navýšený o súdny poplatok, výdavky na právnika a poplatok z omeškania
    Vypovedanie nájmu v obecnom byte, ak nájomca hrubo porušuje svoje povinnosti tým, že neplatí nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu za dlhší čas ako tri mesiace (podľa Občianskeho zákonníka)
    Zdroj: Prvá ružinovská spoločnosť, a. s., Bratislava

    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    27. apríl 2024 14:56