StoryEditor

Firmy núkajú rekordne veľa práce. Pozrite sa, kde si ju zoženiete najľahšie

27.07.2016, 00:00
Spoločnosti na Slovensku volajú po zamestnancoch čoraz viac, niektoré hľadajú nových ľudí aj vyše roka.

Voľné pracovné pozície dosiahli svoje historické maximum. Vyplýva to z výsledkov portálu Profesia.sk, ktorý na svojom webe evidoval za prvý polrok vyše 126-tisíc pracovných ponúk. Odborníci predpovedajú, že číslo do konca roka ešte stúpne.

Najvýraznejšie stúpol Trenčín
Web, ktorý zhromažďuje voľné pracovné pozície, eviduje zhruba o 21 percent viac pracovných pozícií, ako to bolo pred rokom. „V prvom polroku zamestnávatelia zvýšili dopyt po ľuďoch v oblastiach služieb, cestovného ruchu a výroby. Oproti predchádzajúcemu roku sa podarilo najväčší percentuálny nárast v počte pracovných ponúk dosiahnuť v Trenčianskom kraji,“ povedala hovorkyňa portálu Profesia.sk Katarína Klembalová.

Zvýšenie služieb a cestovného ruchu však môže byť podľa zamestnávateľov len sezónna záležitosť. „Množstvo voľných pracovných miest určite súvisí so sezónou, na jeseň sa situácia upokojí. Na druhej strane je pravda, že nájsť kvalifikovaný personál je veľký problém a mnohé firmy majú inzeráty zadané po celý rok,“ priznal generálny manažér hotelu Elizabeth v Trenčíne Ján Svoboda.

Firmy smútia, ľudí niet
Podľa viceprezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislava Machunku sú rekordné čísla výsledkom toho, že sa firmám za posledný rok ekonomicky darí. Tvrdí, že tento trend sa týka takmer všetkých odvetví. Situácia je výhodná najmä pre kraje na strednom a východnom Slovensku. „Pravda je, že voľné pracovné miesta sa už nachádzajú aj tam, nie je to tak ako v minulosti. Síce sa to zďaleka nedá nazvať optimálnym, ľudia cítia zlepšenie. Horšiu situáciu prežívajú firmy, ktoré sa v súčasnej situácii trápia,“ tvrdí.

Pozrite si rozhovor s generálnym riaditeľom Siemensu na Slovensku Vladimír Slezákom. Práce je podľa neho u nás dosť.

Poukazuje pri tom práve na fakt, že nezamestnanosť sa drží na hodnote 9,45 percenta a za posledné obdobie už neklesla. Voľné pracovné pozície však stále vznikajú. Podľa Vladimíra Straku z ústredia práce sa za posledný mesiac znížil počet zaevidovaných nezamestnaných iba o 127 ľudí. Napriek tomu úrady práce evidovali v júni vyše 256-tisíc Slovákov bez práce.

Výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová však tvrdí, že firmy zamestnancov na úradoch už nájdu len zriedka. Množstvo evidovaných je totiž nezamestnaných už dlho. „Štruktúra dlhodobo nezamestnaných momentálne nepokrýva potreby pracovného trhu, kde zamestnávateľ musí vynaložiť oveľa vyššie výdavky na opätovnú rekvalifikáciu zamestnanca, ako by minul na jeho mzdu,“ vysvetlila. Tvrdí, že ľudia, ktorí sú bez práce niekoľko rokov, strácajú aj potrebné pracovné návyky. Najrýchlejší spôsob pre vyriešenie nedostatku pracovnej sily je tak podľa nej zamestnávanie cudzincov, ktoré je na Slovensku čoraz bežnejšie.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:42