StoryEditor

Štát stráca na dani z benzínu ročne stámilióny

03.08.2016, 00:00
Z minerálnych olejov prichádzame o pätinu príjmov.

Po boji proti únikom na dani z pridanej hodnoty prichádza na rad zápas s chýbajúcou spotrebnou daňou. Ekonómovia Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií vypočítali, že daňová medzera je za minulý rok pri nafte a benzíne minimálne 234 miliónov.


„Daňovú medzeru na dani z minerálneho oleja sme pre rok 2015 odhadli na úrovni 17,1 percenta až 19,2 percenta z potenciálneho výnosu na tejto dani, čo zodpovedá 234 až 269 miliónom eur,“ napísala Martina Alexová, autorka analýzy Inštitútu finančnej politiky.


Kopíruje meny
Nie o všetky tieto peniaze však prišiel štát neoprávnene. Z výpočtu totiž naši ekonómovia nevedia vyňať tankovanie Slovákov v zahraničí. Analýza tvrdí, že vývoj daňovej medzery pritom kopíruje pohyb menových kurzov okolitých štátov. Podiel tankovaní za hranicami bude teda podľa daňového poradcu V4 Group Tomáša Janouška viac ako polovica. „Keby to bolo napríklad len pol na pol, nekopíroval by trend medzery vývoj kurzov až takto,“ povedal a dodal, že len z Bratislavy veľa ľudí tankuje v Rakúsku.
Väčší únik je pritom na nafte ako na benzíne. „Medzera na nafte je ovplyvnená predovšetkým spotrebou nákladných vozidiel,“ píše Alexová. Nafta sa má navyše aj lepšie pašovať, lebo je zameniteľná s inými minerálnymi olejmi.


Daňové úniky
Okrem tankovania u susedov prichádza štát o spotrebnú daň aj kvôli podvodom. „Rôzne mazivá a oleje sú v určitom zatriedení a podliehajú spotrebnej dani. Podvody sa robili tak, že sa tieto látky zatriedili do inej klasifikácie, aby nespadali pod minerálne oleje a neboli predmetom spotrebnej dane, alebo aby mali výhodnejšiu sadzbu,“ povedala daňová poradkyňa Marcela Bošková. Príkladom daňových únikov pri minerálnych olejoch môže byť zámena ľahkého vykurovacieho oleja za naftu. Na olej je totiž nižšia spotrebná daň, ktorej sa tak podnikateľ vyhne. „Časté sú aj prípady, keď osoba, ktorá má v držbe minerálny olej, nevie preukázať jeho pôvod alebo spôsob nadobudnutia,“ povedala Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy.


Podnikateľ tiež môže byť oslobodený od tejto spotrebnej dane alebo získať nárok na jej vratku. Ale to len vtedy, ak používa látky na vopred stanovený účel schválený colníkmi. Ak tí prídu na pochybenie, únik je na svete.


Proti únikom zatiaľ daniari bojujú napríklad monitorovaním olejov, ktoré nepodliehajú dani, no možno ich použiť ako naftu. Do budúcnosti chcú tieto oleje sledovať po celej Európskej únii.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:47