poľsko nacionalizmusReuters
StoryEditor

Poľská vláda sklamala zahraničných investorov. Krajina stráca svoju atraktivitu

09.08.2016, 15:43
Autor:
TASRTASR
Nové opatrenia vlády Beaty Szydlovej sa dotkli zahraničných investorov. Prvýkrát po štyroch rokoch predbehli Česi Poliakov v hodnote zahraničných investícií.

Poľsko už nie je v strednej Európe favoritom zahraničných investorov. Informoval o tom americký denník Wall Street Journal. V poslednom období začali zahraničné firmy váhať s novými projektmi v krajine. Sklamala ich kontroverzná politika nacionalistickej vlády premiérky Beaty Szydlovej, ktorá sa ujala moci vlani v októbri. Nová hospodárska politika zahraničných investorov zneistila vzhľadom na budúcnosť.

Kabinet Szydlovej prijal opatrenia predovšetkým v daňovej oblasti. Zaviedol daň pre banky a poisťovne, regulačné opatrenia v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, povinné transformovanie úverov, ktoré si Poliaci zobrali vo švajčiarskych frankoch na zloté. Do tohto rámca patrí aj daň pre veľké obchodné reťazce.

Dotknutí Nemci

Vládni predstavitelia však o tejto dani uviedli, že ňou sa majú vytvoriť lepšie podmienky pre malých domácich obchodníkov proti silnej konkurencii, ktorú predstavujú nemecké Metro a Aldi, britské Tesco.

Opatrenia sa silno dotkli najmä nemeckých spoločností, ktoré boli počas ôsmich rokov predchádzajúcej centristickej proeurópskej vlády tradične najväčšími investormi v Poľsku. Varšavu v hodnote zahraničných investícií po prvýkrát po štyroch rokoch predbehla Česká republika. Príčinou poklesu záujmu o Poľsko sa stalo aj zhoršenie politickej klímy a nepredvídateľnosť vládnej ekonomickej politiky.

Ekonomická neistota 

„Táto situácia prináša mnoho neistoty pre ekonomiku, ktorá má vplyv na súkromné podnikanie a priame zahraničné investície v Poľsku,“ uviedol Krzysztof Kalicki, výkonný šéf poľskej dcéry Deutsche Bank. Dodal, že projekty naplánované na tento rok sa však realizujú. „Ale o nových investíciách sa zdĺhavo diskutuje,“ povedal bankár.

Vládni predstavitelia však hovoria, že terajšia opatrnosť investorov je len záležitosťou, ako sa dostať pohodlne do kontaktu s novými lídrami krajiny a ich programami.

Vynorilo sa veľa otázok o tom, čo znamená mať konzervatívnu vládu,“ povedal Bartlomiej Pawlak, šéf poľskej vládnej Agentúry pre informácie a zahraničné investície. „Je to len o tom, ako sa obe strany navzájom spoznajú." Zahraniční investori podľa Pawlaka berú do úvahy stabilný domáci trh s dobrou perspektívou.

Investície prichádzajú naďalej

Niektoré veľké spoločnosti však už prichádzajú do Poľska s novými investíciami. Krajina má rastúcu ekonomiku s konkurenčnými mzdami. Nemecký Daimler v máji oznámil, že v Poľsku vybuduje za 500 miliónov eur motoráreň. Motory sa budú vyrábať pre jeho závod Mercedes-Benz.

Ale iní investori sú opatrní. Nemecko-poľská priemyselná a obchodná komora v ročnom prehľade publikovanom v júni konštatovala znepokojenie vedení firiem. Odpovede boli pesimistickejšie než v predchádzajúcom roku. Znepokojujú ich poľskí subdodávatelia, infraštruktúra a nedostatočná kvalifikácia pracovníkov. Nepriaznivo hodnotili aj predvídateľnosť ekonomickej politiky.

Ratingová agentúra Moody’s Investors Service znížila v máji výhľad pre poľské štátne dlhopisy zo stabilného na negatívny.

01 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 02 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 03 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 04 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:06