Slovensko zažíva v posledných rokoch malú pivnú revolúciu. Kým pred desiatimi rokmi by ste počet malých pivovarov spočítali na prstoch dvoch rúk, dnes sa ich počet približuje k šiestim desiatkach a každý rok vznikajú ďalšie. Ich zameranie aj produkcia sú veľmi pestré a možno nie každý z nich prežije na vysoko konkurenčnom trhu. Rozhodli sme sa preto zistiť, či táto módna vlna remeselného piva nepominie, ako sa im darí v podnikaní a aké majú plány.
Pivo ako bokovka
Najprv sme sa vybrali do klasického reštauračného pivovaru Wywar v mestečku Holíč na Záhorí. Podnik návštevník nájde veľmi ľahko, keďže je pri hlavnej ceste do Skalice a na stene vás priláka obrovský nápis. Meno pivovaru nemá nič spoločné s vyváraním, i keď pivo sa skutočne varí. „Je to historický názov Holíča, kde bola tradícia varenia piva už za čias Márie Terézie,“ prezrádza Martin Kadlec, spolumajiteľ pivovaru, ktorý je spolu s reštauráciou v rodinných rukách bratov a otca Kadlecovcov. Tí začali podnikať s predajom pohonných látok a po čase sa dostali k objektu starých skladov obilnín. Tie postupne prebudovali na reštauráciu, ku ktorej neskôr pridali malý pivovar a pizzeriu.
„Predaj piva v reštaurácii bol malý, a tak keď som dostal od jednej firmy ponuku kúpiť varňu, začal som o tom uvažovať,“ spomína na začiatky Kadlec. Postupne natrafili na kvalitného sládka a pred dvoma rokmi si napokon zostavili malý pivovar. Sládok majiteľov presvedčil, že investovať do malej varne sa neoplatí, lebo pri väčších objemoch klesá výrobná...
Zostáva vám 85% na dočítanie.