Odvod, ktorý zaplatia poisťovne, pôjde aj ministerstvu vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka (vľavo). Rezort ho rozdá hasičom aj záchranárom.TASR
StoryEditor

Nový odvod z poistenia si podelí Kaliňák s Druckerom

15.08.2016, 00:00
Poisťovne budú odvádzať do rozpočtu špeciálny odvod z neživotného poistenia. Štátna kasa si vďaka nemu prilepší zhruba o 77 miliónov eur ročne. Najviac dostane rezort vnútra.

Protiústavnosť, dvojité zdanenie, diskriminácia. To všetko sa skloňuje v súvislosti s pripravovanou zmenou zákona, podľa ktorej budú poisťovne musieť odvádzať osem percent z neživotného poistenia do štátnej kasy.

Dnes je pritom jasné, ktoré rezorty z toho budú profitovať. Nový odvod pomôže najmä ministerstvu vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka. To by si vďaka nemu malo polepšiť až o 40 miliónov ročne. Tieto peniaze by si mali podeliť hasiči, ale aj záchranári. Menej si z odvodu uhryznú aj ministerstvá zdravotníctva či životného prostredia. „Rozdeľovanie bude fungovať tak ako pri iných požiadavkách štátneho rozpočtu, teda po analýze a zvážení zdrojov a potrieb,“ odkazuje ministerstvo financií, ktoré má novelu zákona na starosti.

Rozšírený odvod
Odvod z neživotného poistenia existuje už v súčasnosti, je však nižší a vzťahuje sa len na poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú motorovými vozidlami. Vďaka tomu do štátnej kasy prúdi zruba 20 miliónov eur ročne. Novelou sa však odvod zvyšuje a rozširuje aj na ostatné odvetvia neživotného poistenia. Štátny rozpočet si tak rozšírením odvodu polepší zhruba o 77 miliónov eur.

Poisťovne sa proti odvodu bránia a tvrdia, že je v rozpore s ústavou. „Ústava nepozná žiadne ,odvody‘ a už vôbec nie odvody, ktoré by mohli ísť priamo na účet nejakého ministerstva, mimo štátneho rozpočtu,“ hovorí Jozefína Žáková, riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní. Ďalej tvrdí, že odvody sú v praxi dvojitým zdanením.

Zdraženie poistného
Odborníci predpokladajú, že novinka sa automaticky premietne do drahších poistiek. „Poisťovne nemajú dôvod ani prostriedky platiť to zo svojho. Vznikne tak situácia, že ľudia, ktorí nechcú zaťažovať štát a poistia sa súkromne, budú za túto svoju snahu penalizovaní, a naopak tí, ktorí nebudú poistení, si budú môcť nárokovať viac. Štát by mal robiť presný opak,“ myslí si finančný analytik Pavel Škriniar. Slováci si tak zrejme priplatia napríklad za poistku auta či domu, viac ich vyjde aj cestovné poistenie.

Podľa výkonného riaditeľa Finančného kompasu však majú slovenské poistné domy aj iné možnosti ako je zdražovanie. „Môžu tiež reagovať úspornými opatreniami v rámci svojho hospodárenia. Podobnú situáciu riešili už aj banky, v ich prípade sa to podľa môjho názoru prejavilo vo zvyšovaní poplatkov aj úrokových sadzieb. Samozrejme, odvod aj napriek tomu ovplyvnil ich hospodárske výsledky,“ dodal Ovčarik. Samotné poisťovne odkazujú, že ak by chceli nechať ceny rovnaké, celé odvetvie neživotného poistenia by sa stalo stratovým.

Vyššie dane
Odvod z poistného je súčasťou väčšieho vládneho balíčka, ktorý počíta aj s ďalšími opatreniami, vďaka ktorým vyberie štát viac peňazí na daniach. Napríklad zdanením dividend, zvýšením dane za tabak a cigarety či vyššou daňou z registrácie luxusných áut. „Skutočne sa ťažko hľadajú ekonomické dôvody, prečo pokračovať v politike neustáleho zvyšovania daní. Všetci si na zaplatenie novej dane môžu pripraviť peniaze, ktoré dostali z predvolebných plynových vratiek, a ešte niečo navyše,“ pripomína Martin Vlachynský, analytik inštitútu INESS.

Ako si ministerstvá podelia nový odvod
Ministerstvo vnútra: 40 miliónov
Ministerstvo životného prostredia: 20 miliónov
Ministerstvo zdravotníctva: 16 miliónov
Ministerstvo financií: dva milióny

01 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník 02 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Jozef Mihál: Priemerná mzda sa zvýšila. A ďalej? 03 - Modified: 2024-01-19 18:30:00 - Feat.: - Title: Popularita hazardu rastie, z ľudskej záľuby riskovať čoraz viac profituje aj naša štátna kasa 04 - Modified: 2024-01-05 11:11:07 - Feat.: - Title: Byrokratickým nezmyslom roka sú podľa ankety dlhoročne nezmenené sumy pri daňových povinnostiach 05 - Modified: 2024-01-03 17:34:59 - Feat.: - Title: Brusel chce presadiť daňovú reformu ešte pred maďarským predsedníctvom. Budapešť má výhrady
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:06