Reuters
StoryEditor

Drony na roznášanie pizzy? Americký fastfood to už testuje

29.08.2016, 17:53
Autor:
emoemo
Zákazníci si budú môcť pizzu objednať cez aplikáciu vo svojom smartfóne.

Americký fastfoodový reťazec Domino's Pizza si na doručovanie svojich slaných talianskych koláčov najme drony. Prvou krajinou bude Nový Zéland, kde miestna vláda zavádza legislatívu ústretovú novým dopravným technológiám.

Údajne prvá pizza bola prostredníctvom dronu dopravená pred dvoma rokmi z podniku v severoruskom meste Syktyvkar. Americká fastfoodová spoločnosť Domino's Pizza je ďalšia, ktorá podobnú službu v spolupráci s americkým operátorom Flirtey testuje. Zatiaľ na Novom Zélande, jej lietajúci roboti by postupne mali pizzu začať roznášať v Austrálii, Belgicku, Francúzsku, Holandsku, Japonsku a Nemecku, píše britský Independent.

"Vždy sme si hovorili, že nedáva zmysel, aby dvojkilovú dodávku doručovala dvojtonová mašina," hovorí šéf Domino's Don Meij. "Dosah dronov je ďaleko väčší ako iné súčasná riešenia, ktoré sú obmedzené dopravou, ulicami a veľkými vzdialenosťami," dodáva.

Drony ako efektívne a dostupné prostriedky doručovania začínajú využívať firmy po celom svete. E-shop Amazon ich chce napríklad používať pre doručovanie malých zásielok, musí ale najprv vyriešiť bezpečnostné a regulačné otázky. Na Novom Zélande od vlaňajška platí nová úprava leteckej prevádzky a práve ona komerčnú prevádzku dronov umožňuje. Novozélandská vláda tiež zmenila zákony upravujúce prevádzku vozidiel bez vodičov a svoju krajinu propaguje ako testovacie "hniezdo" pre nové dopravné technológie.

Zákazníci Domina si budú môcť pizzu objednať cez aplikáciu vo svojom smartfóne. Drony sa pri doručení budú riadiť GPS signálom vychádzajúcim z tohto telefónu. Budú lietať vo výške okolo šesťdesiatich metrov, na zem budú pristávať v údajne bezpečnej vzdialenosti od ľudí.

Novinka sa ale nestretla len s pozitívnym ohlasom. Kritici namietajú, že drony zoberú prácu poslíčkom, ktorí pizzu doteraz doručovali a že ľudí nahradia roboti.

01 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 02 - Modified: 2024-04-21 05:50:00 - Feat.: - Title: Protivzdušná obrana zostrelila 50 ukrajinských dronov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 04 - Modified: 2024-04-16 10:17:53 - Feat.: - Title: Rezort obrany vyzýva ľudí, aby nelietali s dronmi nad vojenskými objektmi a infraštruktúrou 05 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:00