Dreamstime
StoryEditor

Pozor na pumpách v Rakúsku a Nemecku. Po desiatej je benzín drahší

08.09.2016, 00:00
Cenová politika niektorých sietí čerpacích staníc v zahraničí môže vodičov pripraviť o peniaze. Na diaľniciach si môžete od desiatej večer priplatiť.

O desiatej hodine večer príde ostrý prestrih. Na čerpacej stanici Shell na nemeckej diaľnici zdražie liter benzínu o dvanásť centov. Pokiaľ natankujete 30 litrov, rozdiel oproti predošlej cene presiahne sto českých korún (asi tri eurá). Ide o bežnú prax i na iných benzínkach v Nemecku, Rakúsku či Švajčiarsku.

Šofér idúci po diaľnici raz ročne na dovolenku si rozdiel pravdepodobne ani nevšimne. Pokiaľ by však rovnakým úsekom prešiel niekoľkokrát denne, videl by, ako dramaticky sa na totemoch čerpacích staníc menia ceny pohonných látok. A to hlavne v neskorých večerných hodinách, keď prudko rastú.

Nočné ticho?
Túto cenovú politiku veľkých reťazcov čerpacích staníc potvrdzujú i nedávno zverejnené štatistiky nemeckého autoklubu ADAC. Pre vodičov z Česka ide o dôležitý postreh.

Pri ceste na lyžovačku do Rakúska alebo k moru do Talianska môžu za celú trasu tam a späť ušetriť stovky českých korún. Rovnako ako pri cestovaní po hlavných ťahoch v Nemecku a Švajčiarsku.

Dôvodom skokového zvýšenia cien – v niektorých prípadoch až o desiatky centov za liter – v týchto krajinách má byť podľa Ústredného automotoklubu (ÚAMK) predovšetkým snaha o zníženie premávky v nočných hodinách. „Táto problematika nás zaujala pri služobných cestách do zahraničia. O večerných cenách palív sme sa dozvedeli na čerpacích staniciach, poznatok nám potvrdili i ľudia v hoteloch či naši známi, ktorí v týchto krajinách žijú,“ povedal Petr Vomáčka z ÚAMK.

Zdraženie sa týka i plynu
Večerné zdražovanie sa podľa skúseností týka paradoxne aj zelených palív. „Stretli sme sa s tým pri stlačenom zemnom plyne CNG, keď sme chceli večer natankovať v Rakúsku. Rozdiel bol v desiatkach centov za kilogram,“ dodal Vomáčka.

Potvrdzujú to tiež čísla nemeckého autoklubu ADAC zverejnené tento rok v auguste. Jeho ľudia skúmali v apríli, máji a júni v roku 2016 čerpacie stanice piatich vybraných spoločností: Shell, Jet, Total, Aral a Esso.

Z grafu sa dá vyčítať okrem iného to, že ceny cez deň kolíšu ako na burze. Výhodne sa dá naftu či obdobu českého Natural 95 natankovať napríklad od dvoch hodín dopoludnia do ôsmej večer, keď ceny padajú dole na stredné cenové hladiny.

Pri benzíne napríklad značky Jet v tomto časovom období spadnú priemerne až o šesť centov. O jedenástej večer však v tom istom reťazci vyskočí podľa autoklubu ADAC o rovnakú cenu hore. Pri ďalšej skúmanej konkurencii ceny prudko vzrástli už o hodinu skôr.

Napríklad pri Arale o trinásť centov, pri Totale o dvanásť. Veľmi podobný trend zachytil výskum aj pri nafte. Vysoké ceny palív v Nemecku a ďalších spomínaných krajinách sa potom držia na rovnakej cenovej hladine až do šiestej ráno, keď začnú padať dole až k poludniu, keď zhruba na dve hodiny opäť vyskočia vyššie. Oslovení zástupcovia reťazcov čerpacích staníc nechceli komentovať svoju stratégiu v zahraničí ani v Česku.

01 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 02 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 03 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 04 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 05 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:31