StoryEditor

Firmám chýbajú stovky zamestnancov. Ľudí lákajú na benefity

16.09.2016, 00:00
Slovenskí zamestnávatelia budú musieť hľadať pracovníkov aj v poslednom štvrťroku roka.

Takmer tretina veľkých firiem bude v poslednom štvrťroku hľadať nových zamestnancov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Manpower. Firmy sa sťažujú, že riešenia súčasného nedostatku uchádzačov o prácu sú finančne náročné, podľa odborníkov im však nič iné neostáva.


Dopyt sa zvyšuje
Riaditeľka agentúry Manpower pre Slovensko Zuzana Rumiz tvrdí, že nových pracovníkov budú potrebovať najmä v odvetviach veľkoobchodu a maloobchodu, spracovateľskom priemysle či vo finančníctve. Podľa nej môžeme vidieť za vznikom nových pracovných miest najmä skutočnosť, že firmám sa darí. Zároveň však upozorňuje, že nájsť nového kvalitného zamestnanca bude pre firmy ku koncu roka ešte náročnejšie ako doteraz. Hoci ústredie práce evidovalo v júli 300-tisíc ľudí, zamestnávatelia priznávajú, že na pracovné ponuky reaguje stále menej ľudí. Podľa hovorcu Kia Motors Slovensko Jozefa Bačého začína medzi uchádzačmi prevažovať pracovná sila s nízkou úrovňou kvalifikácie a so zručnosťami z iných oblastí, ako potrebujú. Nové pracovné miesta vznikajú na rôznych pozíciách, zamestnávatelia sú ochotní poskytnúť im množstvo benefitov. „Volkswagen Slovakia aktuálne hľadá stovky nových zamestnancov do výrobnej aj nevýrobnej oblasti naprieč celou firmou. Na nových zamestnancov čakajú desiatky benefitov, z ktorých môžu profitovať oni aj ich rodiny,“ povedala hovorkyňa bratislavskej automobilky Lucia Kovarovič Makayová.


Zdražuje sa pracovná sila
Zamestnávatelia siahajú okrem poskytovania benefitov aj po ďalších nástrojoch. „Kvôli tejto situácii investujú firmy do nových pracovníkov čoraz viac. Pracovná sila sa tak predražuje, keďže riešenia jej nedostatku sú finančne náročné, či už spomeniem hľadanie pracovníkov v zahraničí, rekvalifikáciu uchádzačov alebo duálny systém vzdelávania,“ povedal viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka. Za pravdu mu dáva aj hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača. Tvrdí, že súčasný duálny systém bez dotácií od vlády je pre firmy finančne náročný. Firma priznáva, že sa kvôli tomu nezapojila do duálneho systému v takej miere, v akej by skutočne potrebovala. Analytik Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník sťažnosti zamestnávateľov na súčasný vývoj trhu neprijíma. Myslí si, že na to, že prácu na Slovensku má momentálne viac ľudí, nadávať nemožno. Namiesto toho poukazuje na to, že zamestnávatelia investujú do pracovníkov konečne niečo navyše, to, čo dávali doteraz, bolo podľa neho málo. „Aj prieskum Eurostatu ukázal, že platy Slovákov k HDP krajiny je na úrovni okolo 30 percent, ak sa pozrieme na Nemecko, je to vyše 50 percent,“ vysvetlil.


Musia znížiť nároky
Marketingový manažér Manpoweru Jiří Halbrštát však vidí na Slovensku problém najmä s príliš veľkými nárokmi na uchádzačov. Tvrdí, že zamestnávatelia chcú na obyčajné pracovné miesto často neobyčajné skúsenosti za malé peniaze. Ak by svoje požiadavky prehodnotili, nemuseli by sa teraz až tak trápiť nedostatkom novej pracovnej sily. „Okrem toho by bolo podľa nás vhodné, keby firmy začali dávať feedback aj neúspešným uchádzačom. Mohlo by im to totiž pomôcť do budúcnosti,“ vysvetlil. Tvrdí, že hoci by to bolo pre personálne oddelenia náročnejšie, takéto aktivity by dokázali ľudí lepšie pripraviť na zamestnávateľské očakávania.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 04 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 05 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:46