StoryEditor

Valné zhromaždenie bez uznesení

31.07.2003, 00:00
Akcionári spoločnosti Zachem Strážske, takmer 30-percentného akcionára významnej slovenskej chemičky Chemko Strážske, na včerajšom mimoriadnom valnom zhromaždení neprijali ani jedno uznesenie, ktoré navrhla Slovenská chemická spoločnosť. Tá je 43-percentným akcionárom Zachemu. Dôvodom boli vetá zo strany druhého akcionára, ktorým je so zostávajúcim podielom holíčska akciová spoločnosť Energy SK.

Akcionári spoločnosti Zachem Strážske, takmer 30-percentného akcionára významnej slovenskej chemičky Chemko, na včerajšom mimoriadnom valnom zhromaždení v Košiciach neprijali ani jedno uznesenie, ktoré v súvislosti so zvolaním zhromaždenia navrhla Slovenská chemická spoločnosť. Tá je 43-percentným akcionárom Zachemu. Dôvodom boli vetá zo strany druhého akcionára, ktorým je so zostávajúcim podielom holíčska akciová spoločnosť Energy SK. Na prijatie uznesenia je totiž podľa stanov Zachemu potrebný súhlas oboch akcionárov. O záveroch valného zhromaždenia informoval HN podpredseda Predstavenstva Zachemu Vladimír Fiľakovský.
Košická spoločnosť chcela otvoriť na valnom zhromaždení personálnu otázku vo vrcholných orgánoch Zachemu, čo zástupcovia Energy SK odmietli. Predstavenstvo a Dozornú radu Zachemu tak ovládajú zástupcovia Slovenskej chemickej spoločnosti, ktorých schválilo júnové valné zhromaždenie. Právna zástupkyňa Energy SK sa včera zdržala aj hlasovania o návrhu na zmenu sídla Zachemu zo sídla spoločnosti Chemko v Strážskom na Hrnčiarsku ulicu v Košiciach. Rovnaký postoj zaujala tiež pri návrhu zvýšiť základné imanie Zachemu.

Zápas o Chemko Strážske

Holíčska Energy SK a košická Slovenská chemická spoločnosť vedú už takmer rok súboj o posilnenie vplyvu v Chemku. Rivalita v júni vyústila až do pripravovaného fyzického útoku na Milana Špaka, predsedu Dozornej rady Chemka a predsedu Predstavenstva Energy SK, ktorého sa podľa polície malo dopustiť podsvetie na objednávku ďalšieho člena Dozornej rady Chemka - Martina B. z konkurenčnej Slovenskej chemickej spoločnosti. Polícia pred odhalením útoku zinscenovala únos M. Špaka z motorestu Zeleneč a ukrývala ho asi dva týždne, až do zadržania Martina B., na neznámom mieste.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:21