StoryEditor

Došlo ku konfliktu záujmov?

21.03.2004, 23:00
Poradkyňa vicepremiéra Pála Csákyho pre európske záležitosti Lýdia Pašková, ktorá sa zúčastňovala aj na rokovaniach s Európskou komisiou o otázkach nadprodukcie ocele v U.S. Steel Košice, sa dva roky stretáva a priatelí s veľvyslancom komisie v SR Ericom van der Lindenom. Pašková tento vzťah pre HN potvrdila, odmietla ho však bližšie komentovať.

Poradkyňa vicepremiéra Pála Csákyho pre európske záležitosti Lýdia Pašková, ktorá sa zúčastňovala aj na rokovaniach s Európskou komisiou o otázkach nadprodukcie ocele v U.S. Steel Košice, sa dva roky stretáva a priatelí s veľvyslancom komisie v SR Ericom van der Lindenom. Pašková tento vzťah pre HN potvrdila, odmietla ho však bližšie komentovať. "O svojom súkromí nebudem hovoriť," povedala. Pašková pred niekoľkými dňami pre slovenské médiá na margo svojho vzťahu s Ericom van der Lindenom okrem iného povedala: "Spoznali sme sa takmer pred dvoma rokmi. Odvtedy sa stretávame. Sme veľmi dobrí priatelia." Svoje "veľmi dobré priateľstvo" a dvojročnú známosť s komisárom so súbežným poradenstvom vicepremiérovi aj v takej citlivej otázke, akou bol spor o nadprodukciu ocele, nepovažuje za konflikt záujmov. "Nie. Absolútne nie," dodala.
Zamestnankyňa úradu vlády a poradkyňa Csákyho bola zasvätená do všetkých detailov a rokovaní medzi slovenským vládnym kabinetom a košickými oceliarňami. HN to potvrdil hovorca U.S. Steel Košice Ján Bača: "Áno, bola prítomná na veľmi dôležitých stretnutiach, kde boli diskutované výrobné limity," povedal.
Prezidentka Transparency International Slovensko Emília Sičáková-Beblavá tvrdí, že Csáky nesie jasnú politickú zodpovednosť za rozhodnutia, na základe ktorých niekoho poveruje alebo mu zveruje výkon dôležitých úloh a v tejto súvislosti aj ako rieši potenciálny konflikt záujmov svojich zamestnancov a možný únik informácií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 11:22