businesswire.com
StoryEditor

USA ťaží z "bridlicovej revolúcie," pomocou druhého terminálu zaplaví trh plynom

14.10.2016, 09:38
Autor:
ČTKČTK
Otvorenie druhého terminálu prichádza v čase, keď trh s plynom je presýtený a ponuka prevyšuje dopyt.

Spojené štáty budú môcť zvýšiť vývoz zemného plynu z bridlicových ložísk na dvojnásobok. Americké regulačné úrady totiž v stredu dali zelenú prevádzke druhého závodu firmy Chénier Energy na spracovanie skvapalneného zemného plynu (LNG) pri terminále Sabine Pass v Louisiane. Tento terminál začal tento rok vo februári ako prvý a zatiaľ jediný v USA s vývozom LNG z bridlicového plynu, oznámila agentúra Bloomberg.

Dodávky z USA sa zvýšia v dobe, keď je svetový trh plynu a ceny na ňom pod vplyvom globálneho pretlaku suroviny a kedy na neho navyše smerujú zvýšené dodávky LNG z Austrálie. Previs ponuky by sa mal v nasledujúcich rokoch zvyšovať, pretože dopyt kľúčových odberateľov v Ázii by mal slabnúť.

V pláne aj štvrtý terminál

Začínajúci vývoz z USA ale prispel k zmierneniu prebytkov plynu na americkom trhu. Terminál Sabine Pass prijal na vývoz od apríla do začiatku septembra 3,4 miliardy kubických metrov plynu. Počas tej doby prebytok na americkom trhu s plynom klesol na 8,5 miliardy z 25 miliárd kubických metrov.

Chénier plánuje uviesť budúci rok do prevádzky tretí závod na LNG a začne pripravovať nábeh štvrtej továrne. Firma uzavrela od decembra kontrakt na dodávky s koncernom Royal Dutch Shell a od septembra budúceho roka so španielskou spoločnosťou Gas Natural Fenosa.

Kľúčové bridlice

Zo Spojených štátov vyplávala prvá vývozná zásielka LNG z bridlicových ložísk tento rok vo februári. Minulý mesiac dorazila prvá dodávka LNG do Európy v podobe zásielky pre rafinériu v škótskom Grangemouth.

Ešte v minulom desaťročí sa čakalo, že Spojené štáty sa stanú veľkým dovozcom LNG, takzvaná "bridlicová revolúcia" ale vďaka inováciám v ťažbe sprístupnila rozsiahla náleziská suroviny a ťažobné firmy začali budovať vývozné terminály. Vďaka zdrojom z bridlíc Spojené štáty prudko zvýšili aj ťažbu ropy a na konci minulého roka Kongres zrušil dlhoročný zákaz vývozu.

01 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 02 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 03 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 04 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia 05 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:12