StoryEditor

Konkurz PPS Detva sa ďalej zamotáva

16.06.2003, 00:00
Rozhodujúci veritelia PPS Detva sa opäť nezhodli na tom, že zodpovednosť za právnu stránku vyriešenia problémov brániacich predaju prenechajú súdu a správcovi konkurznej podstaty.
  • Detviansku kašu varia verejné fondy
  • Na štvrtkovom zasadnutí veriteľského výboru PPS Detva Holding sa rozhodujúci veritelia pred konkurzným sudcom Krajského súdu v Banskej Bystrici opäť nezhodli na tom, že zodpovednosť za právnu stránku vyriešenia problémov brániacich predaju prenechajú súdu a správcovi konkurznej podstaty. Vzali len na vedomie výklad súdu, že doterajší postup správcu Vladimíra Ryboviča pri speňažovaní je v súlade so schváleným plánom.
    Stanislav Ľupták, ktorý vo veriteľskom výbore zastupuje 46-miliónovú pohľadávku zamestnancov, však nevylučuje, že sa firma nakoniec predá ako celok za najvýhodnejšiu ponuku, peniaze sa vinkulujú na zvláštnom účte a veritelia sa budú súdiť o výťažok. Takéto riešenie konkurzný sudca veriteľom navrhoval už viackrát, tí ho však neakceptovali.
    Na poslednom zasadnutí sa sudca opäť opýtal veriteľov na ich stanovisko k ďalšiemu postupu v konkurze. Odpovede sa nedočkal, pretože zástupcovia inštitúcií, ktoré sú najväčšími veriteľmi, nemajú podľa vlastných slov kompetenciu takéto stanovisko zaujať. Musia ho najprv prerokovať v orgánoch svojich spoločností. Podľa S. Ľuptáka správna rada Sociálnej poisťovne ani Predstavenstvo Národného úradu práce sa však postupom zástupcov v konkurzných konaniach vôbec nezaoberajú.
    Dôvodom, prečo nemôže konkurz pokračovať, je podľa názoru štvorice najväčších veriteľov to, že Najvyšší súd SR v predbežnom opatrení zakázal úpadcovi nakladať s majetkom, ako aj nejasnosti v pláne speňažovania. Podnik totiž podľa nich mohol byť predaný v prvom kole len za cenu, ktorú určil znalecký posudok, teda za 642 miliónov korún. Problémy nastali po tom, čo sa správca konkurznej podstaty Karol Rajnoha odvolal proti rozhodnutiu o zrušení uvedeného predbežného opatrenia, ako aj voči prevodu 2 700 kusov akcií PPS TSN. Tie za 9,5 milióna korún získala spoločnosť Sitno Holding.
    Pokrok v konkurze by mohol nastať budúci týždeň, kedy chce Krajský súd iniciovať stretnutie oboch konkurzných sudcov, za Podpolianske strojárne Detva i za PPS Detva Holding, oboch správcov konkurzných podstát, ako aj členov oboch veriteľských výborov. V konkurze materskej firmy je to Sociálna poisťovňa, Všeobecná zdravotná poisťovňa, Národný úrad práce, Slovenská konsolidačná a cyperská Tikka Investments, ktorá vymáhaním svojich pohľadávok poverila Penta Group. V konkurze PPS Detva Holding sú tí istí veritelia s výnimkou cyperskej spoločnosti.

    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    17. jún 2024 03:46