Tekvicová polievka sa dá pripraviť minimálne na toľko spôsobov, koľko druhov dýň bolo k dnešnému dňu vyšľachtených. Bez preháňania ju môžete jesť celú jeseň a ešte stále bude hroziť, že nevyčerpáte všetky variácie. Zahriať sa môžete napríklad tekvicovou polievkou na spôsob talianskej minestrone, krémovou polievkou, tekvicovým vývarom zahusteným pohánkou či ostrou polievkou na japonský spôsob. Dochucovať môžete maslom, sladkou i kyslou smotanou, fermentovaným syrom či olivovým olejom. A podávať v bochníku, miske alebo vo vydlabanej tekvici hokkaido. Nápadom sa medze nekladú.Flickr
StoryEditor

Carpathia vozí polievky až do Južnej Afriky

17.10.2016, 00:00
Prievidzský závod na výrobu dehydratovaných jedál exportuje takmer 80 percent svojej produkcie. Konzumentov si našiel po celom svete.

Príbeh závodu na výrobu dehydratovaných polievok a bujónov Carpathia sa začína netradične. V pálenici. Tú založila v Prievidzi rodina Heumanovcov ešte v roku 1875. Odvtedy však fabrika prešla dlhú cestu a dnes svoje výrobky vyváža do celého sveta. Na export totiž smeruje takmer osemdesiat percent produkcie. „Z našej fabriky v Prievidzi napríklad vyvážame produkty do Mexika, Kolumbie či Južnej Afriky,“ vysvetľuje Martin Mittner, country manažér spoločnosti Nestlé Slovensko, pod ktorú prievidzský závod patrí.

Od pálenky
V druhej polovici 19. storočia bola Horná Nitra výlučne poľnohospodárskym krajom. Rodina Heumanovcov chcela zužitkovať prebytky ovocia, a tak otvorila pálenicu. Tá sa preslávila najmä destilátmi z borievok a sliviek. Obchodu sa darilo, preto sa rodina rozhodla rozšíriť výrobu aj o spracovanie liečivých bylín. V roku 1909 došlo k premene oboch smerov podnikania na akciové spoločnosti a tie boli zapísané pod názvami 1. prievidzská t...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-12-01 15:30:00 - Feat.: - Title: Etiku pri AI nerieši takmer tretina našich firiem. Zanedbávajú ju najmä manažéri menších spoločností 02 - Modified: 2025-11-25 12:57:06 - Feat.: - Title: Prestaňte hovoriť, že sú ľudia leniví, odkazuje šéfka nemeckých odborov. Firmy žiada, aby neodchádzali 03 - Modified: 2025-11-03 10:21:03 - Feat.: - Title: Naši chovatelia nadojili menej, no mlieko Slovákom aj tak zlacnie 04 - Modified: 2025-10-16 21:10:40 - Feat.: - Title: Komisár pre deti s firmami hovoril o zamestnávaní ľudí zo znevýhodnených skupín 05 - Modified: 2025-10-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Duálne vzdelávanie ťahá východ, Bratislava zaostáva. Kvalitných ľudí si musíme vychovať, hovorí šéf firmy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. december 2025 05:32