Bilbord RegioJetuTASR/H. Mišovič
StoryEditor

Obvinil ho z korupcie. Jančura však na Slovensku v boji proti primátorovi Nitry neuspel

25.10.2016, 10:53
Autor:
ČTKČTK
Podľa vyšetrovateľa v zmieňovanom prípade nebol dôvod na začatie trestného stíhania.

Slovenská polícia odmietla trestné oznámenie českého dopravcu RegioJet na primátora Nitry Jozefa Dvonča pre podozrenie zo zneužitia právomocí.

ČTK o tom informovala prokuratúra. RegioJet tvrdil, že Dvonč sa námietkami opakovane snažil zabrániť udeleniu licencie na nedotovanú autobusovú linku z Bratislavy cez Nitru do Banskej Bystrice, ktorú dopravca prevádzkuje od minulého roka.

Vyšetrovateľ nenašiel dôvod

Podľa vyšetrovateľa v spomínanom prípade nebol dôvod na začatie trestného stíhania.

Následnú sťažnosť RegioJetu voči postupu vyšetrovateľa prokuratúra v tomto mesiaci zamietla s odôvodnením, že bola oneskorene podaná, uviedol hovorca krajskej prokuratúry v Nitre Jaroslav Maček.

RegioJet sa dostal do sporu so slovenskými úradmi ohľadom svojej žiadosti o získanie licencie už v roku 2014. Vtedy Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ako príslušný úrad odmietol vydať dopravcovi povolenie na vnútroštátnu autobusovú linku.

Dôvodom bol zamietavý postoj práve mesta Nitra.

Primátor mesta Dvonč tento postoj vtedy zdôvodnil očakávaným rastom dopravy v meste a obmedzenou kapacitou tamojšej autobusovej stanice z dôvodu jej rekonštrukcie.

Podľa RegioJetu Dvonč vo vyjadrení využil argumentáciu iného dopravcu. Potrebnú licenciu RegioJet nakoniec získal od Banskobystrického kraja.

Dopravca tvrdil, že oddialenie predpokladaného začatia prevádzky linky spôsobilo firme škodu vo výške niekoľko stotisíc eur.

Autobusy na linku z Bratislavy do Banskej Bystrice nasadil vlani vo februári a ponúkol lacnejšie cestovné ako konkurencia, ktorá krok českého dopravcu nasledovala.

"Vitajte v kraji korupcie a klientelizmu"

Primátor Nitry Dvonč v júni v reakcii na oznámenie RegioJetu o podaní trestného oznámenia uviedol, že RegioJet nebol ohľadom svojej žiadosti o udelenie licencie v právnom vzťahu s Nitrou, ale s krajom, kde o povolenie žiadal.

RegioJetu sa v spore so slovenskou samosprávou zastalo aj ministerstvo dopravy, ktoré zrušilo zamietavé rozhodnutie BSK ohľadom licencie.

Český dopravca si v reakcii na postup samosprávy ohľadom spomínanej licencie objednal minulý rok bilbordy s nápisom v slovenčine "Vitajte v kraji korupcie a klientelizmu".

Na časti pútačov bolo spomínané meno Dvonč. Primátor Nitry potom neúspešne usiloval o vydanie predbežného opatrenia, ktorým by súd nariadil bilbordy odstrániť.

RegioJet okrem autobusovej dopravy zabezpečuje na Slovensku tiež štátom dotovanú vlakovú dopravu na regionálnej trati z Bratislavy do Komárna na juhu krajiny a takisto komerčnú prevádzku vlakov medzi Bratislavou a Košicami.

Pozrite si archívny rozhovor so šéfom Regiojetu Radimom Jančurom:

01 - Modified: 2022-04-04 05:47:25 - Feat.: - Title: Revolúcia na železnici. Na hlavnej trati pribudnú expresy a zmení sa systém prestupov 02 - Modified: 2022-02-04 13:49:14 - Feat.: - Title: Nová diaľnica pri Bratislave vyprázdnila vlaky. Cestujúcich „kradnú“ aj autobusy 03 - Modified: 2021-04-28 16:47:33 - Feat.: - Title: Ministerstvo vyhlasuje pseudosúťaže, ktoré neprinášajú výsledky, tvrdí RegioJet 04 - Modified: 2020-12-15 12:03:51 - Feat.: - Title: Znárodnime Donovaly 05 - Modified: 2020-12-15 10:24:28 - Feat.: - Title: Meškanie vyše tisíc minút. Štát na južnej trati zlyháva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:56