TASR, Reuters/ koláž HN
StoryEditor

Dlhší pracovný čas, zvýšenie veku odchodu do penzie, či šetrenie. Aké sú programy Fillona a Juppého?

21.11.2016, 12:45
Autor:
ČTKČTK
Francúzski konzervatívci postavia v boji o Elyzejský palác Francoisa Fillona alebo Alaina Juppého. Ako vyzerajú ich ekonomické programy?

O možnosť stretnúť sa v jarných voľbách o post prezidenta Francúzska sa budúcu nedeľu stretnú v druhom kole straníckych primárok dvaja kandidáti francúzskej konzervatívnej pravice, bývalí predsedovia vlády - víťaz prvého kola Francois Fillon a Alain Juppé.

​Francúzsky konzervatívny denník Le Figaro pri porovnaní ich ekonomických programov dospel k záveru, že vízie oboch sa v mnohom podobajú, avšak realizácia Fillonových plánov by bola citeľne tvrdšia.

Zamestnanosť

Fillon chce zaviesť limit pre dávky pre nezamestnaných na maximálne 75 percent predchádzajúceho platu a po novom ich vyplácať degresívne. Juppé sa chce zamerať skôr na kontrolu nezamestnaných, či si prácu aktívne hľadajú, a odňať im dávky, ak by neboli dostatočne aktívni alebo prácu odmietli.

Učňovské školstvo

Fillon si uvedomuje, že vzdelávací systém nevychádza v ústrety požiadavkám zamestnávateľov a chce, aby učni mali viac praxe vo firmách. Juppé hovorí vágnejšie o novom systéme kontroly kvality učňovského vzdelávania.

Živnostníci

Fillonovým cieľom je zvýšiť počet živnostníkov o 500-tisíc až jeden milión prostredníctvom radikálnej reformy ich sociálneho poistenia a chce umožniť, aby sa živnostníkom mohli stať už šestnásťroční. Juppé chce tiež zreformovať režim sociálnej ochrany živnostníkov a dať im možnosť voľby, či sa nepripojiť k verejnému systému poistenia.

Pracovný čas a zákonník práce

Fillon aj Juppé sa vyslovujú pre zrušenie 35-hodinového týždňa a chcú dať podnikom možnosť sa na dĺžke pracovného času dohodnúť so zamestnancami. Maximálny týždenný pracovný čas nesmie podľa Fillona presiahnuť 48 hodín, ako ukladá európske právo. Juppé by nešiel nad 39 hodín týždenne. Obaja kandidáti chcú obmedziť moc odborov.

Dane

Fillon aj Juppé navrhujú zníženie daňového zaťaženia práce a vyslovujú sa pre zrušenie takzvanej dane z bohatstva čiže solidárnej dane, zavedené v 80. rokoch. Túto daň platia všetci Francúzi s majetkom nad 790-tisíc eur. Obaja kandidáti sa vyslovujú aj pre zvýšenie DPH - Fillon o dva a Juppé o jeden percentuálny bod.

Dôchodky

Francúzi teraz odchádzajú do dôchodku v 62 rokoch, Fillon aj Juppé sú pre zvýšenie vekovej hranice na 65 rokov.

Rozpočtová politika a zamestnanci verejnej správy

Fillon chce počas piatich rokov ušetriť 100 miliárd eur, aby sa zadlženie Francúzska znížilo z 57 na 50 percent HDP. Na tento účel by prepustil pol milióna úradníkov a predĺžil im pracovnú dobu z 35 na 39 hodín týždenne. Časť úspor po prepustených by použil na zvýšenie platov zvyšných úradníkov, aby posilnil zásluhovosť. Jeho protivník Juppé mieni ušetriť podobnú sumu, počet úradníkov by znížil o 250.000 až 300.000, avšak iba tak, že by nenabíral nové sily po odchodoch do dôchodku. Rozšírenie pracovnej doby úradov sa nebráni a je pre zjednodušenie systému odmien úradníkov.

01 - Modified: 2024-10-03 21:47:28 - Feat.: - Title: Francúzsky súd potrestal kontroverzného ruského umelca za násilie, pobil sa na Silvestrovskej párty 02 - Modified: 2024-10-03 19:16:03 - Feat.: - Title: Francúzsky džihádista blízky útočníkom z redakcie Charlie Hebdo dostal doživotie 03 - Modified: 2024-10-03 14:10:06 - Feat.: - Title: Francúzština obohatila iné jazyky o tisíce slov 04 - Modified: 2024-10-03 12:03:49 - Feat.: - Title: Francúzsko plánuje novú daň, dotkne sa menej ako percenta domácností 05 - Modified: 2024-10-02 08:44:10 - Feat.: - Title: Francúzsko mobilizuje svoje vojenské zdroje na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. október 2024 14:06