Reuters
StoryEditor

Nová päťlibrová bankovka poburuje vegánov. Obsahuje živočíšny tuk

30.11.2016, 11:42
Autor:
emoemo
Briti si odolnú bankovku obľúbili. Nie však všetci.

Päťlibrová bankovka, ktorá začala vo Veľkej Británii kolovať v septembri, si už získala mnoho fanúšikov. Je pevná, netrhá sa, môžete na ňu vyliať pivo alebo ju vyprať a nič. Vydrží. Jeden nedostatok ale predsa len má. Obsahuje živočíšny loj. A to vadí niektorým vyznávačom bezmäsitej alebo rastlinnej stravy.

Polymér, z ktorého sa okrem iného nová bankovka vyrába, totiž obsahuje malé množstvo loja pochádzajúceho zo živočíšneho odpadu, upozornil britský server BBC. Loj vzniká oddelením od hovädzieho, ovčieho alebo prasačieho mäsa na bitúnkoch alebo pri ďalšom spracovaní. Predchádzajúce generácie z neho vyrábali veci dennej potreby ako mydlo alebo sviečky.

Petícia

Keď vyšiel obsah loja v päťlibrovke najavo, začali proti nemu na sociálnych sieťach protestovať vegáni a vegetariáni. Cez 40-tisíc ľudí tiež podpísalo petíciu, ktorá žiada, aby sa zloženie bankovky zmenilo. "Žiadame, aby ste v mene, ktorou musíme platiť, prestali používať živočíšne produkty," píše sa v petícii.

Na Twitteri označili vyznávači bezmäsitej alebo neživočíšnek stravy novú bankovku za nechutnú a pýtajú sa, či niekto prihliadol na ich práva. Iní si robia z veci srandu a špekulujú, koľko má päťlibrovka "s príchuťou slaniny" kalórií a dotknutým vegetariánom ponúkajú, že ich nových bankoviek zbaví.

Židia problém nemajú

Niekoľko zástupcov britských hinduistov vyhlásilo, že zváži zavedenie zákazu nosenia nových päťlibroviek do svojich chrámov. Hinduisti totiž majú kravy za sväté. Mnoho z nich napríklad nenosí topánky alebo koženú galantériu vyrábanú z kože zvierat zabitých na bitúnkoch.

Židovskí duchovní, ktorých náboženstvo rovnako obsahuje niektoré obmedzenia pre používanie zvieracích produktov, sú zmierlivejší. "Nová bankovka židom nespôsobí žiadny problém, pokiaľ ju nezjedia," konštatoval hovorca Rady zástupcov britských židov Simon Round. "Židia nesmú loj konzumovať, ale dotýkať sa ho môžu," doplnil.

Britská centrálna banka k problému zatiaľ zaberá "hroší" postoj. "Môžeme potvrdiť, že polymérové ​​granule, z ktorých sa robí základný substrát pre výrobu bankovky, obsahuje stopy prísady známej ako loj," napísala vo vyhlásení. Zatiaľ vraj neplánuje zloženie päťlibrovky zmeniť.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:25