TASR
StoryEditor

Boj s poisťovňou pokračuje. Desiatky nemocníc zrušili zmluvy s Unionom

30.11.2016, 17:40
Autor:
TASRTASR

Spor malých a stredných nemocníc s Union zdravotnou poisťovňou (ZP) pokračuje. Zmluvu dnes najmenšej poisťovni na trhu podľa Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) vypovedalo 31 zariadení, ďalších deväť tak plánuje urobiť, ostatné to zvažujú.

Spomedzi 73 členov ANS len jeden povedal, že zmluvu nevypovie. Nemocnice berú pacientov za rukojemníkov, odkázala Union ZP. Poistencov ubezpečuje, že starostlivosť majú zabezpečenú.

Nemocniciam sa nepáči, že Union ZP chce pre výšku dofinancovania zdravotníctva naspäť peniaze, ktoré sa im vyplácali počas roka. Union ZP zatiaľ eviduje päť výpovedí zmlúv elektronickou formou.

"Naďalej trváme na tom, že výpovede považujeme za demonštratívne, keďže neriešia vzniknutú situáciu s nedofinancovaním. Uisťujeme poistencov Union ZP, že vo všetkých nemocniciach ANS majú aj naďalej nárok na plnú t. j. odkladnú aj neodkladnú starostlivosť," uviedla Elena Májeková, členka predstavenstva a šéfka sekcie nákupu Union ZP.

Spor sleduje aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), ktorý sa dnes stretol so šéfom Union ZP Michalom Špaňárom. "Prisľúbil, že budú ešte rokovať a hľadať riešenie," povedal Drucker.

V súčasnosti nie je podľa jeho slov ohrozená zdravotná starostlivosť pre poistencov Union ZP. Verí, že obe strany sa dohodnú, v prípade potreby sa bude vo veci osobne angažovať. "Mám informáciu od pána riaditeľa, že predložia iný návrh, chcem hovoriť aj s ANS, vypočuť si pripomienky a hľadať riešenia," zhrnul.

Union ZP poukazuje, že s nemocnicami v ANS má dohodnutú ročnú výpovednú lehotu, počas ktorej majú poistenci Union ZP nárok na odkladnú aj neodkladnú starostlivosť.

"Očakávame, že sa všetci poskytovatelia budú správať zodpovedne a že prejavia ochotu spoločne s nami hľadať dlhodobé riešenia. Samozrejme, budeme veľmi striktne sledovať, či nemocnice budú dodržiavať podmienky zmlúv a každé porušenie sme pripravení hlásiť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," uviedla Májeková.

Union ZP chce naspäť peniaze, ktoré vyplatila nemocniciam, vzhľadom na očakávané dofinancovanie zdravotníctva. Jeho výšku, 35 miliónov eur, však nepovažuje za dostatočnú.

Zdravotné poisťovne posielali počas roka nemocniciam viac peňazí vzhľadom na ministerský prísľub dodatočných peňazí pre zdravotníctvo. Súkromné poisťovne však majú v zmluvách klauzulu, podľa ktorej by peniaze v prípade nedofinancovania mohli žiadať od nemocníc späť. Nemocnice však peniaze vracať nechcú. Dôvera zatiaľ podobné kroky neavizuje.

Asociácia na ochranu práv pacientov SR dlhodobo poukazuje, že peňazí v zdravotníctve je nedostatok. Ani podľa nej tohtoročné dofinancovanie nepostačuje. Nepáči sa jej, že sa pacient stal rukojemníkom. "Pacient nesmie byť rukojemníkov v rokovaniach medzi štátom a poisťovňami. Je ešte dosť času hľadať spoločné riešenie, tak aby nebola ohrozená dostupnosť zdravotnej starostlivosti," uzavrela prezidentka asociácie Mária Lévyová.

01 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 02 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 03 - Modified: 2024-03-18 15:18:39 - Feat.: - Title: NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov 04 - Modified: 2024-03-13 08:34:26 - Feat.: - Title: Ani Bory, ani Banská Bystrica. V rebríčku je prvá nemocnica zo severu, pacienti ich oceňujú ako hotel 05 - Modified: 2024-03-22 08:56:22 - Feat.: - Title: Pacienti hodnotili nemocnice, v rebríčku ZP Dôvera najlepšie obstáli Košice, Trstená a Kardiocentrum Agel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 15:00