StoryEditor

Od pomoci Tatrám až po energetiku

12.12.2004, 23:00
Seminár o obchodných príležitostiach medzi Českou a Slovenskou republikou riešil možnosti spolupráce v nových podmienkach po vstupe do EÚ

"Seminár potvrdil, že sa v Česku realizujú úspešne a za výdatnej štátnej pomoci také zámery podpory exportu firiem, o ktorých sa na Slovensku zatiaľ iba diskutuje," vyjadril svoj názor Stanislav Foltín, riaditeľ Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory v Trenčíne. "Ak som správne počítal, tak na porovnateľné aktivity na podporu exportných aktivít podnikateľov je v Česku 200 miliónov českých korún a na Slovensku päť miliónov slovenských korún. Inštitucionálne sú lepšie vybavení, aj keď napríklad naše regionálne obchodné komory fungujú lepšie," konštatoval na seminári jeden zo slovenských podnikateľov.

Kde sú možnosti
Najväčšie možnosti budúcej spolupráce Slovenska a Česka sú v kooperácii priemyselných odvetví, v spoločnej obchodnej politike vo vzťahu k tretím krajinám. Dôležitá bude je tiež výmena informácií o pripravovaných právnych predpisoch a spoločnej podpore vstupu zahraničných investícií na oba trhy. Konštatovala generálna riaditeľka sekcie obchodnej politiky a medzinárodných organizácií Ministerstva hospodárstva SR Ľubica Nejezchlebová. Nemenej dôležité je podľa nej aj posilnenie dopravnej infraštruktúry medzi oboma štátmi, čoho dôkazom je aj dohoda o prepojení rýchlostných komunikácií na spoločných hraniciach.

Záujem o Slovensko
K sieti zastúpení CzechTrade, ktorých je momentálne vo svete 32, má pribudnúť aj kancelária na Slovensku. Informovala o tom generálna riaditeľka agentúry Jitka Hanzlíčková. České firmy, ktoré využívajú služby CzechTrade, vidia perspektívu spolupráce so Slovenskom v subdodávkach pre automobilový priemysel a rozvoji dopravnej infraštruktúry. Na druhej strane vyhľadávajú hlavne dodávateľov z poľnohospodárskeho sektora, drevárskej a nábytkárskej výroby. Poslaním tejto príspevkovej agentúry je podpora vývozu českých firiem a ich konkurencieschopnosti na zahraničných trhoch. Činnosť organizácie sa z tridsiatich percent financuje zo štátneho rozpočtu. Je implementačnou agentúrou štrukturálnych fondov a zároveň aj príjemcom prostriedkov únie.
Hľadanie subdodávok
"Pri hľadaní zahraničných investorov sme so SARIO konkurencia, ale len čo sa investícia realizuje, stávame sa partnermi pri hľadaní vhodných subdodávateľov," charakterizoval vzájomné možnosti poradca riaditeľa ďalšej príspevkovej agentúry CzechInvest Josef Lébl. Slovenskí podnikatelia radi využívajú ich databázu subdodávateľov, ktorá je prístupná prostredníctvom internetovej stránky. Podobne je to so službami, ktoré poskytuje CzechTrade. Neexistuje jazyková bariéra a záujmy podnikateľov sú veľmi podobné.
Generálny riaditeľ Českej exportnej banky Jozef Tauber uviedol modelový príklad financovania spoločného česko-slovenského energetického projektu v Číne, elektrárne Shen Tau. Na využitie týchto finančných služieb zriadil slovenský subdodávateľ SES Tlmače svoje zastúpenie v Česku. Úvery na dostavbu Mochoviec a dodávky koksovateľného uhlia z Ostravy do Košíc tvoria najväčší podiel úverových aktivít so Slovenskom. Najbližšie príležitosti vidí Tauber v projektoch spoločných železničných koridorov, zariadeniach pre atómové elektrárne a spoluprácu na tretích trhoch s využitím existujúcich skúsenosti s financovaním.
Do mozaiky koncepčného prístupu k podpore zahraničných obchodných aktivít v Česku spadá aj česká podnikateľská reprezentácia pri Európskej únii Bruseli -- CEBRE. Jej cieľom je prezentovať a obhajovať podnikateľské záujmy priamo v centrále únie. Informuje o pripravovaných rozhodnutiach podľa jednotlivých odborov, organizuje školenia a stáže k problematike Európskej únie, poskytuje poradenstvo o financovaní firemných projektov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:05