Dreamstime
StoryEditor

Nové cesty, cyklotrasy aj vzdelávanie. Bratislavské Staré Mesto schválilo rozpočet

15.12.2016, 10:43
Autor:
TASRTASR

Bratislavské Staré Mesto bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom vo výške viac ako 22 miliónov eur. Rozhodli o tom poslanci na decembrovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2017. Podľa neho by malo hospodárenie samosprávy skončiť s prebytkom 29 tisíc eur.

Bežný rozpočet je totiž síce vyrovnaný, kapitálový ale schodkový a rozdiel bude vykrývať mestská časť finančnými operáciami. Ich navrhovaná výška je ale vyššia ako rozdiel medzi kapitálovými výdavkami a príjmami, čiže ako schodok v rozpočte.

Najviac peňazí, takmer 8,7 milióna eur, by mala dať miestna samospráva do oblasti vzdelávania, keďže mestské časti sú zriaďovateľmi materských a základných škôl. Cieľom je okrem iného zabezpečenie kvality a efektívnosti školského systému a vytvorenie priaznivých podmienok na vzdelávanie ako pre žiakov, tak pre učiteľov.

Snahou mestskej časti je v tomto smere aj podpora rozvoja aktivít záujmového vzdelávania, a to prostredníctvom rôznych športových a vzdelávacích krúžkov či školských klubov.

Viac ako 2,6 milióna eur by malo poputovať na sociálnu pomoc. Tá sa týka komplexnej, koordinovanej a účinnej starostlivosti o sociálne znevýhodnené skupiny obyvateľov. K nim mestská časť zaraďuje nielen seniorov, ktorých počet neustále stúpa, ale aj niektoré rodiny s deťmi, ľudí, ktorí sa ocitli v hmotnej núdzi, nesvojprávnych obyvateľov či ľudí bez domova.

Samospráva nezabúda v budúcom roku ani na cestnú dopravu, na ktorú je vyčlenených vyše 1,6 milióna eur. Táto suma zahŕňa výstavbu nových, ako aj opravy existujúcich ciest, komunikácií, chodníkov, oporných múrov, či rekonštrukciu dlažby v historickej časti mesta alebo budovanie cyklostrás.

Vyčlenená čiastka by mala pokryť aj údržbu kanalizačných vpustí a dopravného značenia a v neposlednom rade zabezpečenie bezpečnosti a zjazdnosti komunikácií v zimnom období.

Viac ako 1,6 milióna eur je naplánovaných pre životné prostredie, konkrétne na čistenie komunikácií a verejných priestranstiev, starostlivosť o verejnú zeleň, ale aj na veterinárne služby a prevenciu.

Takmer 1,3 milióna eur je vyčlenených pre kultúru a rekreačné služby, kde okrem tradičných podujatí patrí napr. aj Staromestská knižnica, detské ihriská a príležitostné trhy. Na kapitolu bývanie a občianska vybavenosť má mestská časť schválený vyše jeden milión eur. Táto suma je určená nielen na správu a údržbu jej nehnuteľností, teda bytových a nebytových priestorov, ale aj trhovisko a verejné záchody.

"V princípe som s rozpočtom spokojný. Umožňuje nám realizovať zámery, ktoré sme si pri nástupe do úradu predsavzali. Týka sa to najmä opráv školských zariadení, ktoré máme v zriaďovateľskej pôsobnosti, a to jasle, škôlky a školy," uviedol pre TASR staromestský starosta Radoslav Števčík.

Zároveň ho ale mrzí objem financií na komplexnú revitalizáciu komunikácií, teda ciest a chodníkov, s ktorou samospráva intenzívne začala. "Z vlastných zdrojov nemôžeme pokračovať v takom rozsahu, ako tento rok a poslanci odmietli možnosť úveru, hoci bol za historicky najnižší úrok," podotkol starosta. Miestne zastupiteľstvo totiž už druhýkrát odmietlo úver, tentoraz vo výške troch miliónov eur so splatnosťou na päť rokov. Podobný zámer predkladal miestny úrad na rokovanie poslancov aj v septembri. Vtedy išlo o úver vo výške štyroch miliónov eur so splatnosťou desať rokov.

Staromestskí poslanci na decembrovom zastupiteľstve zároveň schválili pre budúci rok aj použitie fondu rozvoja bývania so sumou vyše milióna eur, fondu na obnovu budov škôl a školských zariadení so sumou 31.000 eur a z rezervného fondu sumy 700.000 eur. Taktiež zobrali na vedomie vyhliadkové rozpočty mestskej časti na roky 2018 a 2019.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:29