AP
StoryEditor

Kuba dlhuje Česku miliardy. Splácať ich chce rumom či liekmi

15.12.2016, 12:50
Ostrovný štát chce vyrovnať staré dlhy netradičným spôsobom.

Kuba sa rozhodla splácať Česku dlh cez sedem miliárd korún (260 miliónov eur) z čias socializmu. Lenže nemá peniaze. S ministerstvom financií preto rokuje o tom, že by dlh zaplatila v tovare. Jednou z možností je splátka rumom, prípadne liekmi.

"Zaujímavý variant je kubánsky rum. Ide sa o relatívne neznáme značky, ktoré môžu byť dobré, ale tu by sa tomu musela urobiť reklama a vôbec ich u nás uviesť na trh," povedala v rozhovore pre MF DNES námestníčka ministra financií Lenka Dupáková. Do Česka sa podľa údajov Českého štatistického úradu doviezlo vlani 892 ton kubánskeho trstinového rumu za 53 miliónov korún (bez dane) (1,96 miliónov eur).

Zaplatia liekmi?

Ďalšou možnosťou, ako uhradiť aspoň časť starých dlhov, je dodávka kubánskych liekov. "Kubánci nám predstavili jedny akceptovateľné lieky a rokujeme teraz so Štátnym úradom pre kontrolu liečiv," hovorí Dupáková. Rokovanie zástupcov ministerstva na Kube sa uskutočnilo už vlani v októbri. 

"S kubánskymi liekmi je však problém, pretože nemajú európske certifikácie. Musíte potom nájsť firmu, ktorá certifikácie pre európsky trh vyrieši," hovorí Dupáková. Je však potrebná veľká miera spolupráce z kubánskej strany. "Robiť reklamu na rum by bolo jednoduchšie než zháňať certifikácie na lieky," dodáva námestníčka.

Časť v hotovosti 

Podrobnosti o tom, kto by rum do Česka doviezol a dostal na trh, ministerstvo zatiaľ nepozná. "Rokovania sú ešte len v začiatkoch. V každom prípade Česká republika preferuje, aby bola časť dlhu riešená splátkami v hotovosti, "uviedlo ministerstvo.

Podľa námestníka ministra zahraničia Martina Tlapy, ktorý vlani na Kubu priviezol podnikateľskú misiu, by sa časť splateného dlhu mohla spätne investovať do rozvojových projektov, ktoré by uskutočnili českí dodávatelia.

"Radi by sme tam priviedli české firmy na modernizáciu infraštruktúry, Česko taký model použilo v minulosti s Kambodžou," hovorí Tlapa. Kuba potrebuje modernizovať energetiku, zastaranú infraštruktúru i poľnohospodárstvo. Išlo by tak o podporu českého exportu.

Historický nedostatok 

Česi na ostrov pred revolúciou dodávali napríklad strojárske investičné celky pre cukrovary. Ďalších niekoľko miliárd dlhuje Kuba za vojenské dodávky. Tieto takzvané špeciálne úvery uvádza ministerstvo financií len v súhrne - Kuba a Líbya dlhuje Česku celkom osem miliárd korún.

Kuba mala historicky problémy s nedostatkom cudzej meny, a preto nespláca. Pocítila to aj štátna exportná poisťovňa EGAP, ktorá od roku 2005 poistila na Kubu vývoz tovaru od českých firiem za 4,7 miliardy korún. Na Kube jej uviazlo nesplácaných 46 miliónov eur.

"Splácalo sa to postupne, sčasti sa dlh obnovoval dodávkou potravín. Obchod sme udržali, posledná splátka je splatená, Česko tam majú radi," hovorí Jan Procházka, šéf EGAP.

Plyn z Kazachstanu

Exportná poisťovňa teraz rokuje o nových úveroch, je pripravená poistiť dodávky vo výške až 35 miliónov eur na opravu kubánskej elektrárne v meste Felton, ktorú stavali Česi a Slováci a ktorá nedávno vyhorela. Na Kubu sa podľa ČSÚ vlani vyviezol český tovar za 691 miliónov korún (25,5 miliónov eur), predovšetkým strojárske výrobky pre tamojšiu energetiku a elektroniku, do Česka sa doviezol tabak, alkohol a lieky.

Celkom dlhujú krajiny bývalého socialistického bloku Česku 37 miliárd korún (1,37 miliardy eur). Podľa námestníčky Dupákovej by sa vedľa Kuby mohlo pohnúť tiež splácanie srbského, bieloruského a kazašského dlhu. Každá z pohľadávok je vlastným spôsobom problematická. Napríklad Kazachstan mal podľa zmluvy dlh splatiť dodávkami plynu, ale ten do Česka cez ruské plynovody nikdy nedošiel.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:02