Z Bratislavy do Viedne za osem minút. To, čo sa dnes zdá ako sci-fi, môže byť však už o pár rokov realitou. Aspoň tak si to predstavuje technologický vizionár a otec myšlienky Elon Musk. Nezáväznú dohodu o ním inšpirovanom projekte už podpísal zástupca spoločnosti hyperloop Transportation Technologies Dirk Ahlborn so slovenským rezortom hospodárstva. Projekt uvažuje o spojení dvoch najbližších hlavných miest na starom kontinente a následne by mohla sieť vlakov prepojiť celú Európu. To by výrazne urýchlilo prepravu ľudí či tovarov medzi veľkomestami na niekoľko minút. Aj keď podľa dopravného analytika Jána Bazovského je to v súčasnosti na slovenské pomery nereálny projekt, dopravný expert Jozef Drahovský pripúšťa, že hoci ide o hudbu budúcnosti, doprava by sa mohla vyvíjať práve týmto smerom. „Podzemná rýchla alternatívna doprava bude totiž výhodnejšia ako letecká,“ uviedol.Reuters
StoryEditor

Neverejný dokument českej vlády ukazuje opačný postoj, ako má Slovensko: Hyperloopu neverí

18.12.2016, 23:00
Autor:
Jan SůraJan Sůra
Českí ministri posudzujú projekt na vysokorýchlostnú prepravu v pretlakových kapsuliach.

Okrem „potrubnej pošty pre ľudí“ nazvanej hyperloop, rieši analýza aj pravdepodobnejšiu verziu budúcej dopravy – železničné rýchlotrate. Štát už má vyčíslené, koľko by stál napríklad lístok za rýchlojazdu medzi Prahou a Brnom.

Dokument o rýchlom spojení z dielne ministerstva dopravy zatiaľ nie je verejný, MF Dnes ho však má k dispozícii. Okrem vysokorýchlostných vlakov v ňom riešia ešte vlaky Maglev na magnetickom vankúši.

K myšlienke hyperloopu sa materiál stavia pomerne zdržanlivo a neodporúča ho. „Časovo reálna možnosť zavedenia takejto technológie podľa súčasných poznatkov výrazne presahuje možnosti zavedenia vysokorýchlostných tratí,“ uvádza ministerstvo v správe. Hyperloop odporúča len sledovať. Podľa úradníkov nie sú zrejmé ešte ani investičné či prevádzkové náklady na takýto systém.

V Emirátoch a na Slovensku

Vo viacerých krajinách sa k hyperloopu stavajú otvorenejšie. Prepravný systém, v ktorom sa majú pohybovať ľudia rýchlosťou až 1 200 kilometrov za hodinu, má vzniknúť ako prvý na svete v Spojených arabských emirátoch. Dubajské úrady sa v novembri s kalifornskú firmou Hyperloop One dohodli na vybudovaní dráhy z Dubaja do metropoly Abú Zabí. 120-kilometrová trasa by potom trvala len 12 minút. Prvým hyperloopom v Európe by mohlo byť prepojenie Bratislavy a Viedne.



Podobne negatívne ako k hyperloopu sa stavia ministerstvo aj k vlakom na magnetickej poduške. „Táto technológia je územne značne náročná, spojená so zásahmi do krajiny,“ upozorňuje ministerstvo. Materiál ministerstva zatiaľ prechádza pripomienkami, neprináša však príliš veľa prekvapivého: vysokorýchlostné železnice sú drahé, ale mohli by byť prínosné.

Ceny už odhadli
Jednou z noviniek je cenník cestovných lístkov na rýchlovlaky. Štát síce ešte vôbec nevie, kde rýchlotrate postaví, ministerstvo si však v pražskej spoločnosti Sudop objednalo za 142-tisíc korún materiál, ktorý prináša aj orientačné ceny lístkov v rýchlovlakoch. Materiál pritom neobsahuje akékoľvek údaje o budúcom počte cestujúcich, výpočet však počíta s ich 60-percentnou obsadenosťou.

Podľa odhadované „cenníka“ má lístok z Prahy do Brna stáť 257 korún, čo je približne 9,5 eura, z Prahy do Ostravy 397 korún alebo z Brna do Ústí nad Labem 341 korún. Materiál tiež počíta s tým, že v rýchlovlakoch nebudú platiť režimky.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 09:49:19 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 05 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:57