Reuters
StoryEditor

Mayová sa vyslovila za tvrdý brexit. Európskej únii želá úspech

17.01.2017, 11:36
Británia nechce ani čiastočné členstvo v Európskej únii.

Zdôraznila to dnes britská premiérka Theresa Mayová v prejave venovanom ďalšiemu postupu, ktorý povedie k vystúpeniu krajiny z únie. Mayová však súčasne uistila, že si neželá rozpad EÚ, ale naopak jej úspech. Zároveň vyhlásila, že chce silnú Britániu, ktorá bude mať globálny rozmer a ktorá bude s EÚ úzko spolupracovať.

Británia túži po úplne novom partnerstve, ktoré bude rešpektovať odlišnosť ostrovnej krajiny a jej nové ašpirácie. Hodlá odstúpiť od Súdneho dvora EÚ, od jednotného trhu a od ďalších únijných štruktúr. Okrem iného chce kontrolovať počet ľudí prichádzajúcich z únijných krajín, povedala Mayová. Bez spresnenia podmienok tiež uviedla, že si želá novú colnú dohodu s úniou.

Priority Theresy Mayovej
- Odchod Británie z únijného jednotného trhu
- Odchod Británie zo Súdneho dvora EÚ
- Kontrola počtu imigrantov z krajín EÚ
- Kontrola imigračných práv občanov EÚ v Británii a britských občanov v EÚ
- Neusilovať sa o čiastočné alebo pridružené členstvo v EÚ
- Dosiahnuť voľný obchodu s EÚ
- Mať s EÚ colnú dohodu
- Uzavrieť obchodné zmluvy s krajinami mimo EÚ
- Pokračovať v praktickom zdieľaní spravodajských a policajných informácií s EÚ
- Odchod po etapách, aby zmeny neboli predovšetkým pre podniky príliš destabilizačné
- Udržať spoločnú zónu voľného pohybu medzi Spojeným kráľovstvom a únijnou Írskou republikou
- Držať sa princípu, že žiadna dohoda je lepšia než zlá dohoda

"To čo navrhujem, nemôže znamenať spolupatričnosť s (únijným) jednotným trhom, ktorý by nám bránil v uzatváraní našich vlastných obchodných dohôd. A to nielen s EÚ, ale aj so starými a novými spojencami mimo Európy," vysvetlila Mayová. S EÚ si po brexite praje mať "ambicióznu a bezcolnú obchodnú dohodu".

Konzervatívna premiérka pripustila, že brexit je pre Britániu neistou cestou. Verí však, že krajinu čaká lepšia budúcnosť a postavenie vo svete. Britov, ktorí v minulom júnovom referende hlasovali za brexit pomerom 52 ku 48 percentám hlasov, pritom vyzvala k jednote. Brexit je podľa Mayovej príležitosť mať silnú, otvorenejšiu, tolerantnejšiu a bezpečnú "globálnu Britániu".

Mayová potvrdila, že chce aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy a tým otvoriť rokovania o brexite koncom marca. Konečnú dohodu s EÚ sľúbila premiérka predložiť na hlasovanie britskému parlamentu. Dohodu o podmienkach brexitu chce Mayová dojednať do dvoch rokov. Jej samotné konkrétne uskutočnenie v praxi si však podľa nej vyžiada dlhší čas a malo by byť "po etapách".

Mayová varovala európskych partnerov pred prípadnou snahou presadzovať dohodu, ktorá by mala byť akýmsi trestom pre Britániu a odrádzať ďalšie krajiny od odchodu z únie. Londýn si želá priateľské vzťahy s EÚ, ale na podobnú dohodu by nepristúpil. "Žiadna dohoda by bola pre Britániu lepšia ako zlá dohoda," zdôraznila šéfka kabinetu.

"Celkovo bol dnešný príhovor pre finančné trhy dobrou správou, keďže prišlo k objasneniu niektorých záležitostí ohľadom Brexitu. Libra posilnila, a drží sa na tejto mierne vyššej úrovni oproti doláru. Celkový ekonomický dopad na krajinu, ako aj na zvyšok EÚ, však bude závisieť od konkrétnych podmienok, za akých k Brexitu príde a tie sa ukážu až pri rokovaniach," uviedla Katarína Muchová, oddelenie analýz trhu Slovenskej sporiteľne.

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-02-03 13:24:29 - Feat.: - Title: Vedci analyzujú Hitlerove prejavy z druhej svetovej vojny. Chcú všetky zvukové prepisy poskytnúť verejnosti v spoľahlivej forme 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:48