Flickr.com/Roderick Eime
StoryEditor

Miesta len pre ženy. Aerolinky ich chcú chrániť pred harašením, personál môže použiť aj putá

18.01.2017, 10:02
Autor:
Jan SůraJan Sůra
K nezvyčajnému kroku sa uchýlil indický národný dopravca Air India.

Po sťažnostiach žien na správanie niektorých mužov zavádza na palubách svojich lietadiel špeciálne zóny, kde budú mať vedľa seba vyhradené miesta len ženy.

Indické aerolinky sa k podobnému kroku rozhodli po sérii incidentov, kedy muži obťažovali ženy sediacie vedľa nich počas letu. Novinka platí od stredy a v každom stroji bude teraz niektorý rad rezervovaný iba pre ženy, ktoré letia samy. Za špeciálne miesto nebudú platiť nič navyše. O novom opatrení informoval portál The Hindu.

"Ako národný dopravca sme zodpovední za komfort cestovania pre ženy. Je veľa žien, ktoré s nami lietajú samy a my pre nich vyčleníme v každom lietadle niekoľko miest," povedal Meenakshi Malik z Air India.

V histórii leteckej dopravy ide zrejme o prvé podobné opatrenie, európski dopravcovia o niečom takom neuvažujú. Hovorca Českých aerolínií Daniel Šabík hovorí, že nevidí na to dôvod.

Okrem špeciálnych sedačiek dostane palubný personál k dispozícii napríklad aj putá pre upokojenie niektorých cestujúcich.

Posledným krokom k takémuto opatreniu bol decembrový incident na palube lietadla z Bombaja do New Yorku, kedy sa jedna z cestujúcich sťažovala, že ju počas letu obchytkával vedľa nej sediaci muž. Opatrenie Air India sa nepáči niektorým indickým spotrebiteľským organizáciám. "Je to krok, ktorý vedie k diskriminácii podľa pohlavia, firma by mala od tohto plánu upustiť," povedal portálu The Hindu prezident Asociácie cestujúcich v leteckej doprave v Indii Sudhakar Reddy.

Vo verejnej doprave ale takéto rozdelenie na ženských a mužských cestujúcich úplne neobvyklé nie je. Napríklad aj v českých vlakoch sú špeciálne dámske kupé, podobne ako u iných európskych dopravcov. České dráhy si ich pochvaľujú, majú ich v 176 vlakoch.

"Ide o zaistenie pocitu bezpečnosti pre ženy a dievčatá, ktoré cestujú samy a hlavne v noci sa nemusia samy v kupé cítiť bezpečne. Preto je tento vyhradený oddiel umiestnený v blízkosti vlakového personálu," povedal hovorca Českých dráh Petr Šťáhlavský. Dámske kupé však budú postupne ubúdať s tým, ako postupne dopravca vozy modernizuje na veľkopriestorové.

01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-25 21:07:54 - Feat.: - Title: "Dievčatá sú odrádzané od štúdia." Podiel žien v IT sektore na Slovensku zaostáva za európskym priemerom 03 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 04 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 05 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:59