StoryEditor

Telekomunikácie popreli hackerský útok

Informácie uverejnené vo viacerých slovenských médiách, podľa ktorých sa Slovenské telekomunikácie stali terčom hackerského útoku, spoločnosť popiera. Ako uviedli vo svojom stanovisku, tento víkend nezaznamenali žiadne vniknutie do svojej siete. Na druhej strane sa údajný hacker podľa článku, ktorý zverejnil na portáli hysteria.sk, v systéme telekomunikácií pohyboval približne rok.
Zverejnené technické parametre boli podľa ST získané pred dvoma mesiacmi a podnik vtedy prijal okamžité opatrenia, aby zamedzil opakovaniu takýchto situácií. K zverejneniu údajov o niektorých firemných klientoch či vnútropodnikovej pošty, sa však nevyjadrili. Podľa viacerých nezávislých odborníkov je veľmi pravdepodobné, že hacker je buď bývalým pracovníkom ST alebo sa nejakým spôsobom dostal k prvotným heslám. Do systému sa teda prihlasoval legitímne.
Hacker, ktorý vnikol do databáz telekomunikácií, bez problémov získal osobné údaje niektorých klientov, e-maily zamestnancov, ako aj prístup k službám spoločnosti. V sobotu sa na internetovom portáli hysteria.sk objavil článok autora pod prezývkou tr1uh0rky, kde detailne opisuje, ako sa dostal do zariadení ST a zároveň aj niektoré získané údaje zverejnil.
V článku okrem časti databáz s informáciami o linkách klientov, kde figurujú okrem iných napríklad aj spoločnosti Matsushita Company, SEZ Krompachy, VÚB, Allianz, TV Markíza, Fond ochrany vkladov a bratislavské autorizačné centrum, hovorí aj o pomeroch v ST. "Pomaly si začínam klásť otázku, prečo firma, ktorá má toľko zákazníkov a peňazí, absolútne ignoruje, že jej po dlhú dobu v sieti lozia paralelní administrátori," dodáva s tým, že mohol napríklad prekonfigurovať vlastnosti služby ST Online tak, aby sa zmenila na ST Offline. Rovnako sa zamýšľa, čo by sa stalo, keby firma vyhrala súťaž na prevádzkovanie vládnej siete Govnet. V priloženom e-maili, ktorý hacker vybral z vnútropodnikovej pošty, jeden zo zamestnancov podáva výpoveď a sťažuje sa na nízke ohodnotenie a zlé medziľudské vzťahy vo firme.

Výňatok z e-mailu, ktorý zverejnil údajný hacker

> dobry den
> vzhladom k skutocnostiam vyvoja nasej spolocnosti,
> medziludskych vztahov a k
> nedostatocnemu financemu ohodnoteniu mojej osoby som sa rozhodol dat
> vypoved z tejto spolocnosti. dovodov je podstatne viac ale k
> definitivnemu
> rozhodnutiu ma prinutilo az vzhliadnutie novembrovej vyplaty
> v decembri.
> dalej by som rad spomenul ludi, ktori neustale zasahuju do
> mojej prace a do
> prace celeho timu internetistov, a za svoje rozhodnutia
> nenesu ziadnu
> zodpovednost /dufam ze sa v tomto maily spoznaju..../ a vedu tuto spolocnost
> nevedno kam.
> S pozdravom

Celý článok hackera/ov a jeho/ich reakciu na vyjadrenie Slovenských telekomunikácií nájdete na - http://www.hysteria.sk/prielom/20/#3 a http://hysteria.sk/prielom/oznam.html.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 12:56