StoryEditor

Na Slovensku silnie nový druh podvodov na dani

24.01.2017, 23:00
Štát pripravuje súbor opatrení, ktorých cieľom je zamedziť podvodom pri účelovom zlúčení firmy.

Je to jeden z najčastejších daňových podvodov súčasnosti. Firma má dlžoby, štátu neplatí dane a svojej „sekery“ sa zbaví nasledovne: zlúči sa s inou firmou. Túto novú nástupnícku spoločnosť vlastní napríklad bezdomovec. Daniari sa nedostanú k žiadnym papierom, k žiadnemu účtovníctvu. A koniec koncov k žiadnym peniazom.

Ešte pred desiatimi rokmi Finančná správa napočítala necelých dvesto firiem, ktoré zanikli zlúčením. V roku 2015 ich bolo už viac ako 3 200.

K prudkému rastu podvodov pri zlučovaní firiem došlo kvôli legislatívnej zmene z roku 2013. Tá spravila škrt cez rozpočet podvodníkom, ktorí predávali spoločnosti nastrčeným „bielym koňom“. „Predtým to bolo tak, že keď sa niekto potreboval zbaviť spoločnosti, previedol ju na nejakú nemajetnú a často nekontaktnú osobu. Odkedy je to možné iba so súhlasom správcu dane, jedinou dierou v zákone zostalo zlučovanie firiem,“ vysvetľuje daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová.

Ako to funguje
Pri takýchto prípadoch nemajú daňové úrady veľa možností, ako zakročiť. „Keď príde k zlúčeniu firiem, je už neskoro. Spoločnosti sú prevedené na osobu, ktorú je problém vypátrať. Finančná správa musí pristúpiť k stanoveniu dane podľa pomôcok, čo znamená, že štát sa už k žiadnym peniazom nedostane,“ hovorí Drahomíra Adamčíková z tlačového oddelenia Finančného riaditeľstva.

Často sa novým vlastníkom stáva osoba zo zahraničia, čo ešte sťažuje možnosti kontrolórov. „Sú to napríklad občania Maďarska, Rumunska, ale aj exotických krajín ako Thajsko a štáty Južnej Ameriky,“ hovorí Oravcová.

Štát pri podvodoch prichádza o peniaze, no poškodení sú neraz aj bežní podnikatelia. Tí sa podľa odborníkov dostanú do problémov, keďže netušia, že ich priamym alebo nepriamym obchodným partnerom je podvodník. „Často sa veritelia stretávajú s tým, že sa ich dlh vyvádza do iného štátu, kde sa slovenská spoločnosť zlúči s nejakou zahraničnou a následne zanikne. Aj keď takýto dlh zlúčením nezanikne, jeho vyvedením do zahraničia sa pozícia veriteľov značne skomplikuje,“ hovorí advokát a partner Carpathian Advisory Group Tomáš Demo.

Ako oberajú veľké firmy Slovensko o dane? Pozrite si archívne video s daňovou poradkyňou:


Pripravujú sa zmeny
Štát v súčasnosti pripravuje úpravu legislatívy, ktorá by mala takýmto podvodom zamedziť. Na zmene zákona spolupracujú aj rezorty financií a spravodlivosti. Momentálne stále prebieha medzirezortná pracovná skupina, odkázali z tlačového odboru rezortu financií.

Podľa hovorcu ministerstva spravodlivosti Petra Bublu sa bude meniť Obchodný zákonník. „Novela by mala byť predložená do medzirezortného pripomienkového konania v priebehu februára,“ informoval Bubla.

Novinkou by malo byť, že Finančná správa bude vopred informovaná o zlúčení firmy. Bude mať tak dostatok času na to, aby si mohla preveriť, či spoločnosť chystá podvod, a vopred mu zabrániť, načrtla Adamčíková. Ďalšími nástrojmi v boji proti účelovému zlučovaniu firiem majú byť napríklad obmedzenia pre cezhraničné zlučovanie obchodných spoločností, ale aj registrácia „bielych koní“ v registri diskvalifikácií.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-05-01 08:05:40 - Feat.: - Title: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu 02 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým 03 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 04 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 05 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 07:29