StoryEditor

Figeľ: o sankciách som nepočul

21.09.2004, 00:00
"Nemám zatiaľ nijakú informáciu, že by sa v Európskej komisii alebo v jej kuloároch hovorilo o problémoch so štátnou pomocou pre automobilku Hyundai/Kia, alebo že by sa dokonca v kolégiu komisie hovorilo o nejakej žalobe, ktorá by pre to Slovensku hrozila.

Keby boli také náznaky, tak by som o nich vedel," povedal včera pre HN európsky komisár Ján Figeľ. Reagoval tak na tvrdenie poslankyne Európskeho parlamentu Moniky Beňovej z opozičného Smeru, ktorá na včerajšie tlačovej konferencii uviedla, že po problémoch so spoločnosťou U. S. Steel Slovensku opäť hrozí žaloba Európskej komisie pre automobilku Hyundai/Kia. Pre HN Beňová vysvetlila, že ide o jej poznatky od členov Európskeho parlamentu, ktorí sa na ňu obracajú s viacerými otázkami, ktoré zodpovedne nevie zodpovedať. O signáloch z Európskej komisie iba počula. Beňová však je presvedčená, že vláda prekročí štátnu pomoc 15 percent z celkovej investície povolenú Európskou úniou. "Ja sa len pýtam, či prebiehajú všetky výberové konania pre investíciu Hyundai/Kia a pre stavebné práce v medzinárodnom tendri a či sú riadne ohlásené v Bruseli," Beňová. Podľa hovorcu agentúry SARIO Ondreja Žembera, "za všetky medzinárodné verejné súťaže týkajúce sa investície Hyundai/Kia je zodpovedná spoločnosť Žilina Invest. Avšak podľa informácií agentúry SARIO sú všetky riadne ohlásené v Bruseli."
Žember zdôraznil, že výška štátnej pomoci je zakotvená v investičnej zmluve medzi investorom, Slovenskou republikou a mestom Žilina a bola investorovi ponúknutá plne s platnou legislatívou SR a Európskej únie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:26