StoryEditor

Inšpektori sú už v teréne

17.12.2002, 23:00

V súvislosti s predvianočnou nákupnou horúčkou sme oslovili ústrednú riaditeľku Slovenskej obchodnej inšpekcie Nadeždu Machútovú.
Aké skúsenosti má SOI s predvianočným trhom?

- Spotrebiteľov každoročne upozorňujeme na to isté: pýtajte si pokladničné bloky, nenakupujte všetko na trhoviskách, všímajte si všetky informácie udané na výrobkoch, hlavne pôvod výrobku a nechajte si potvrdiť záruky, ktoré sú dlhšie ako pol roka. Zdá sa nám však, že spotrebiteľ aj naďalej zostáva pasívny. Výsledkom je zvýšený počet podnetov na preverenie nákupov v 1. polroku nasledujúceho roku, pri ktorých boli spotrebitelia oklamaní zníženou kvalitou, alebo nedostatkom informácií o výrobku.
Čo robíte, aby ste predchádzali problémom?
- Najchúlostivejšou komoditou bývajú hračky. Tie kontrolujeme vo zvýšenej miere. Začali sme na jeseň u dovozcov a výrobcov, teraz monitorujeme predaj. Sústreďujeme sa najmä na hračky pre deti do troch rokov, kde bývajú problémom ftaláty. Je totiž možné, že sa práve v tomto období na trh vrátia hračky, ktoré už boli stiahnuté z trhu ako nebezpečné. Sledujeme však aj iný tovar. Napríklad pri domácich spotrebičoch sme v predvianočnom období odobrali zhruba 70 výrobkov. Naši inšpektori sú v teréne aj počas víkendov. Pyrotechnické výrobky budú kontrolovať až do Silvestra.
Odporúčate nakupovať domáce spotrebiče na trhoviskách?
Nie. Vo všeobecnosti je tam iba malý výber a limitovaná možnosť vyskúšania výrobku. To je práve pri tomto tovare dosť podstatné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 13:23