Jozef Holjenčík sa po rokovaní vlády s novinármi nestretol. Odišiel bočným vchodom.TASR
StoryEditor

Ďalšia obeť za kauzu okolo cien energií. Po Holjenčíkovi končí na východe nominant Smeru

04.02.2017, 16:02
Autor:
TASRTASR

V súvislosti s cenovými návrhmi spoločnosti Východoslovenská distribučná (VSD), a. s., týkajúcimi sa ceny elektriny, sa Roman Šipoš ako nominant štátu vzdal členstva v predstavenstve spoločností Východoslovenská energetika (VSE) Holding a Východoslovenská energetika.

Oznámil to ministrovi Žigovi

Urobil tak v piatok "do doby vyšetrenia možného pochybenia aj z mojej  strany". Listom to oznámil ministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi, dnes o tom informoval médiá.

VSE Holding je jediným akcionárom spoločnosti VSD.

"Výkon funkcie člena predstavenstva VSE Holding, a. s., a VSE, a. s., som vykonával vždy s veľkým rešpektom a ostražitosťou, a som presvedčený, že som vedome nepochybil," uviedol Šipoš v zverejnenom liste. Poukázal pritom na medializáciu situácie týkajúcej sa cenových návrhov VSD, "súčasťou ktorej sú aj útoky nielen na moju osobu".

Ako ďalej konštatoval, cenový návrh spoločnosti VSD je pripravovaný a schvaľovaný predstavenstvom VSD, v orgánoch ktorých má štát ďalších svojich nominantov.

Ako člen predstavenstva VSE Holding na zasadnutí Šipoš zobral na vedomie cenový návrh VSD a následne ho odporučil schváliť zástupcom VSE Holding v pôsobnosti Valného zhromaždenia VSD v zmysle prijatého uznesenia.

Nemal som žiadny dosah na cenové konanie

Podľa ním zverejneného uznesenia pritom "cena za prístup do distribučnej sústavy a distribúciu elektriny a podmienky ich uplatnenia v roku 2017 ostávajú rovnaké ako v roku 2016".

"Tento cenový návrh je následne zástupcami VSD, a. s., podaný na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, kde podaním návrhu začína cenové konanie. Ako člen predstavenstva VSE Holding, a. s., už som potom nemal žiadny dosah na cenové konanie, o výsledku konania som bol informovaný až po jeho skončení," uviedol Šipoš.

Po kauze nárastu poplatkov za energie v piatok (3. 2.) odstúpil z funkcie šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík. Opozičné hnutie OĽaNO-NOVA vyzvalo na odvolanie nominantov koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS) a Smeru-SD v orgánoch energetických firiem.

01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 03 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 04 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:08