StoryEditor

Priemyselné parky by mohli zlacnieť

02.04.2003, 00:00
Náklady na budovanie priemyselných parkov by sa mali znížiť. Vyplýva to z novely zákona o podpore na zriadenie priemyselných parkov z roku 2001, o ktorej včera diskutovala Komisia pre podnikanie pri parlamentnom výbore pre hospodárstvo, privatizáciu a podnikanie.
Skupina poslancov na čele s primátorom Vrábeľ (SDKÚ) Tiborom Tóthom upozorňuje, že nie je vždy potrebné a efektívne kupovať alebo prenajímať pozemky. Na podzemné alebo nadzemné prívody či rozvody elektriny, plynu a telekomunikačných sietí stačí neraz zriadiť iba vecné bremená. Preto navrhuje, aby sa zo 70-percentnej dotácie na úhradu nákladov pre obce dali hradiť aj náklady na vecné bremená. Druhý problém, ktorý otvorili poslanci, vzniká v prípade, keď obec nemá dostatok prostriedkov a zvyšné náklady jej pomáha prefinancovať aj budúci investor, no tento výdavok si nemôže odpočítať z daní. Návrh novely stanovuje aj jednoznačnú podmienku, že dotácie možno poskytnúť len vtedy, ak sú stavby infraštruktúry na pozemkoch obce alebo k nim má obec iné práva. Ide o to, aby sa prostriedky zo štátneho rozpočtu nestali nedovolenou formou individuálnej štátnej pomoci pre investora.
Prezident Združenia podnikateľov Slovenska Karol Pavlů upozornil na ďalších šesť problémov, ktoré by sa pri novelizácii zákona o priemyselných parkoch mali nevyhnutne riešiť, najmä aby zriaďovateľmi parkov mohli byť aj združenia obcí. Novelu zákona aj s touto zmenou i ďalšími zmenami vychádzajúcimi z pripomienok podnikateľov navrhne aj ministerstvo hospodárstva. Priemyselný park by bolo možné podporiť aj v prípade, kde je známy iba jeden investor (v súčasnosti musia byť dvaja) a chce podporiť aj bezodplatné vyňatia pôdy. Podľa šéfa sekcie stratégie rozvoja podnikania na ministerstve hospodárstva Petra Ondrejku s tým počíta stratégia podpory strategických investorov, ktorú ministerstvo pripravilo a má prilákať viac zahraničných investorov rozšírením doterajších stimulov. Nebude rozlišovať domácich a zahraničných investorov. Jediný park, ktorý je tak pripravený, že by bolo naň treba vynakladať prostriedky už z tohtoročného rozpočtu, je podľa Ondrejku priemyselný park Lučenec, kde by sa mala rozvíjať výroba montovaných rodinných domov a plastových okien.
Slovensko a budovanie priemyselných parkov
- v konkurenčnom boji krajín V4 sme sa nepresadili
- v rôznych štádiách rozpracovania je viac ako 20 parkov.
- štát sa zvaizal obciam uhradiť 70 % nákladov na infraštruktúru
- v štátnom rozpočte na roky 2001 a 2002 vláda vyčlenila 952 mil. Sk
- v rozpočte na tento rok sa podpora znížila na 150 mil. Sk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 11:23