Predovšetkým Turecko zlepšenie vzťahov potrebovalo, pre Rusko bolo potom aj šancou, ako obnoviť už spomínaný projekt plynovodu. Moskva ním chce obísť Ukrajinu, s ktorou má vzťahy na bode mrazu, a Bulharsko, ktoré odmietlo projekt plynovodu vedúceho cez jeho územie. Plyn tak na západné trhy, ako napríklad do Talianska, bude dostávať cez Čierne more a teraz ústretové Turecko, a zároveň ho bude môcť používať ako nástroj nátlaku proti Ukrajine, ako píšu aj New York Times.TASR/František Iván
StoryEditor

Európania pre dlhú a studenú zimu vyprázdnili zásobníky plynu. Maďarské rezervy klesli na pätinu

17.02.2017, 15:43
Autor:
TASRTASR

Dlhá a studená zima v Nemecku stlačila zásoby plynu v zásobníkoch distribučných spoločností na nebezpečne nízku úroveň. A ich vyprázdňovanie pokračuje rýchlym tempom. Podľa údajov Európskeho združenia prevádzkovateľov plynojemov tie sú z dvoch tretín prázdne.

V Nemecku za posledných osem týždňov klesli rezervy paliva na 36 percent. V Holandsku ich zostala k dispozícii len štvrtina, v Maďarsku a Rumunsku iba 20 percent.

Viac zhltli aj elektrárne

Tohtoročná zima sa veľmi podobá zime pred štyrmi rokmi. Uviedol to vo svojej správe distribútor plynu Uniper, ktorý sa odštiepil od nemeckého energetického koncernu E.ON.

Zásoby plynu sú teraz také nízke, ako bývajú na konci marca. Na začiatku zimy sa nachádzalo palivo na rekordne vysokej úrovni. V niektorých západných krajinách však zásoby plynu ovplyvnil jeho predaj do Talianska, Veľkej Británie a krajín východnej Európy. Viac plynu sa však túto zimu spálilo aj v plynových elektrárňach.

Plyn z Ruska tečie

Palivo z Ruska tečie k západným odberateľom aj napriek konfliktu na Ukrajine plynulo.

Vláda a dodávatelia plynu v Nemecku sa zo súčasnej situácie poučili. S veľkými odberateľmi sa podpísali dodatky k zmluvám, podľa ktorých v prípade nedostatku paliva ich odpoja od rozvodnej siete ako prvých. V kritickej zásobovacej situácii sa budú zabezpečovať predovšetkým domácnosti. Začína sa diskutovať aj o tom, že o strategické rezervy plynu by sa mal postarať štát.

01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 03 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 04 - Modified: 2024-03-25 13:59:43 - Feat.: - Title: Rada Európskej únie odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 percent 05 - Modified: 2024-03-25 11:38:21 - Feat.: - Title: Rusko zasiahlo ukrajinský zásobník plynu. Dodávky však ovplyvnené neboli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:36