StoryEditor

Novela DPH: zlepšenia i komplikácie

20.01.2003, 23:00

Zámerom novely zákona č. 511/2002 Z. z. bolo prispôsobenie našej právnej úpravy právnej úprave v Európskej únii. Hlavnými zmenami je odpočítavanie dane z majetku pri novoregistrovaných platiteľoch dane, postup odpočítavania dane na vstupe a vracanie nadmerných odpočtov DPH. Zmenila sa sadzba dane - základná sa znížila z 23 na 20 percent a znížená sadzba na vybrané tovary a služby uvedené v prílohe zákona sa zvýšila z 10 na 14 percent.
O zmenách hovorí Mariana Petríková zo spoločnosti pre daňové poradenstvo TPA. "Významnou zmenou, ktorá na jednej strane mnohých podnikateľov potešila, ale tzv. nepoctivých zarmútila, je spôsob odpočítania dane na vstupe. S platnosťou od 1. januára 2003 možno dane na vstupe uplatniť aj za predpokladu, že nie je zaplatená. Musia však byť splnené ostatné náležitosti zákona o DPH. Nevzťahuje sa to na dovoz tovaru, kde naďalej platí, že daň na vstupe sa môže odpočítať len vtedy, ak je zaplatená colnému orgánu."
Veľké zmeny sú v prípade, ak daň na vstupe prevyšuje daň na výstupe.
Okrem kompenzácie nadmerného odpočtu s daňovou povinnosťou sú aj ďalšie možnosti, ktoré sú ústretovým krokom k podnikateľom - je to vrátenie nadmerného odpočtu daňovým úradom do 30 dní od podania daňového priznania. M. Petríková upozorňuje na podmienky. Jednou je, že 30 percent všetkých zdaniteľných plnení predstavujú tie zdaniteľné plnenia, ktoré sú na výstupe bez dane. Ide o vývoz tovaru, vývoz služieb a medzinárodnú prepravu. Druhá možnosť vrátenia nadmerného odpočtu priamo daňovým úradom vzniká vtedy, ak v zdaňovacom období súčet súm 14-percentnej dane na výstupe presiahne 50 percent celkového súčtu súm dane na výstupe a súčasne tento pomer platí aj v predchádzajúcich piatich zdaňovacích obdobiach.
Tretím prípadom priameho vrátenia nadmerného odpočtu DPH je, keď si platiteľ kúpi hmotný investičný majetok - zákon o dani z príjmov nedefinuje, či je to jeden investičný majetok alebo viacero - pri ktorom je daň na vstupe vyššia ako 100 000 Sk a táto suma predstavuje viac ako 50 percent celkovej dane na výstupe. "Ak bude mať podnikateľ daň na výstupe 250 000 Sk, tak 100 000 Sk dane na vstupe nepresahuje 50 percent dane na výstupe (175 000), takže nadmerný odpočet štát nevráti priamo," na príklade ukazuje M. Petríková.
V prechodných ustanoveniach sa rieši spôsob odpočítania dane z predchádzajúcich období. Daň na vstupe, ktorá sa týka zdaniteľných plnení vzniknutých v roku 2002 a ktorá nebola v roku 2002 zaplatená, a teda ani uplatnená, možno odpočítať v prvom zdaniteľnom období roku 2003. Pritom musia byť splnené všetky podmienky novely zákona č. 511/2002 Z. z. Daň na vstupe, ktorá vznikla zo zdaniteľných plnení do 31. decembra 2001 a nebola uplatnená ani počas roku 2002, sa môže odpočítať len za splnenia podmienky doteraz platného zákona (až keď bude zaplatená).
Podľa Mariany Petríkovej je novela zákona o DPH vcelku dobrá. Upozorňuje však, že zlepšenie niektorých ustanovení zároveň skomplikovalo spôsob odpočítania dane. Bude to robiť problémy účtovníkom, ale najmä daňovej kontrole.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 14:38