nicholsonováTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Za poklesom nezamestnanosti je manipulácia štatistík, vyhlásila Nicholsonová

05.03.2017, 13:38
Autor:
TASRTASR

Zatiaľ, čo podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) sa nezamestnanosť na Slovensku za posledné roky vyvíja priaznivo, podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) za poklesom nezamestnanosti vidí manipuláciu štatistík. Obaja to uviedli v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Podľa Richtera ubúdajú nezamestnaní v znevýhodnených kategóriách, akými sú dlhodobo nezamestnaní či v kategórii mladých ľudí do 29 rokov. Vyčíslil, že na úradoch práce je o polovicu menej evidovaných mladých, ako keď preberal úrad.

"Prijali sa viaceré opatrenia zamerané na túto kategóriu. Motivovali sme zamestnávateľov. Viac ako 50 percent zo 130-tisíc nezamestnaných, ktorí celkovo ubudli, je z kategórie dlhodobo evidovaných nezamestnaných," vyčíslil Richter s tým, že len za posledný rok ubudlo v kategórii extrémne dlhodobo nezamestnaných 11-tisíc ľudí.

Nicholsonová hovorila o skresľovaní štatistík

Podpredsedníčka parlamentu však upozornila, že pokles nezamestnanosti je celoeurópskym trendom. "Nie je to vplyvom Smeru-SD. Je to celoeurópsky trend, pretože sme vyviazli z krízy. Ja ale napriek tomu musím upozorniť, že dochádza k manipulácii štatistík na jednotlivých úradoch práce," tvrdí Nicholsonová.

Priblížila, že sa množia podnety aj z prostredia úradov práce, aj od ľudí, ktorí boli vyradení z evidencie. "Manipulujú ich takým spôsobom, že napríklad nútia ľudí robiť si rekvalifikačné kurzy. Ale nútia aj takých ľudí, ktorí sú čerství absolventi škôl alebo často kvalifikovaní ľudia, ktorých miesta na trhu práce nie sú obsadené," vymenovala Ďuriš Nicholsonová.

Podľa nej dochádza aj k skresľovaniu štatistík pri zdravotne ťažko postihnutých. "Na jednotlivých úradoch práce si ľudí predvolávajú a prehovárajú ich, aby si sami podpísali žiadosť o vyradenie z evidencie. Najmä, ak ide o ľudí, kde miera poklesu zárobkovej činnosti je nad 70 percent a viac," uviedla. Kritizovala taktiež aj rekvalifikačné kurzy. "Ide o projekt za 50 miliónov eur, kde dlhodobo nezamestnaných rekvalifikovali na obecné služby. V skutočnosti išlo o to, že 800 eur za mesiac na jedného dlhodobo nezamestnaného išlo na to, že ho učili, ako má držať metlu v ruke," povedala Ďuriš Nicholsonová s tým, že umelo sa znižuje nezamestnanosť aj tým, že úrady ponúkajú práce a v prípade, že do troch dní nezamestnaný prácu neprijme, je automaticky vyradený.

Richter obvinenia odmieta

Richter tieto tvrdenia odmietol. Argumentuje tým, že za súčasnej vlády sa vyraďuje menej ľudí ako v čase, keď boli vo vláde opozičné strany. "My máme menšie čísla. V súčasnosti je priemer 4200 na jeden mesiac, u vás to bolo o 150 viac. To nie je žiadne umelé vyraďovanie. Musí sa reagovať na konkrétne postoje ľudí," vyčíslil Richter. Ďuriš Nicholsonová však oponovala tým, že SaS spolu s ďalšími stranami bola vo vláde len 1,5 roka, a to sa podľa nej nedá porovnávať s 10-ročným obdobím vládnutia Smeru-SD.

Richter tiež upozornil, že nikto nie je vyradený pokiaľ dostane ponuku práce prvýkrát a neprijme ju. "Musí byť opakovaný nezáujem a až potom sa k tomu pristupuje. Na každé jedno vyradenie existuje druhostupňová možnosť odvolania. Neregistrujem na druhom stupni žiadne odvolávania ľudí, ktorí boli uvoľnení z úradov práce. Asi nemajú s týmto problém," povedal Richter. Celkovo ubudlo za posledné roky na úradoch práce 130-tisíc ľudí a vytvorených bolo 180-tisíc nových pracovných miest. "Toto je výsledok toho, že aj tí, ktorí odídu z úradu práce, sa uplatnia na trhu práce," skonštatoval Richter.

Ďuriš Nicholsonová však aj tieto ministrove tvrdenia odmietla a nulové odvolávania ľudí zdôvodnila tým, že nedôverujú inštitúciám, akými sú úrady práce.

01 - Modified: 2024-04-19 19:58:04 - Feat.: - Title: Počet nezamestnaných na úradoch práce bol v marci najnižší od roku 2019 02 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť? 03 - Modified: 2024-02-23 11:57:32 - Feat.: - Title: Máte menej ako 30 rokov a nemáte prácu? Po splnení týchto podmienok získate od štátu 67 eur 04 - Modified: 2024-01-18 14:57:44 - Feat.: - Title: Reakcia Jána Richtera na vyjadrenie prezidentky 05 - Modified: 2023-12-30 13:06:10 - Feat.: - Title: V budúcom roku by sa mohol novelizovať rokovací poriadok, avizoval Richter
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:48