StoryEditor

Simon nevie o pripomienkach

14.10.2004, 00:00

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon stiahol zo včerajšieho rokovania vlády návrh reštrukturalizácie a transformácie štátnych podnikov lesného hospodárstva. Odmietol názor, že podľahol tlakom odporcov rezortnej koncepcie. Svoj krok odôvodnil tým, že hoci v médiách odzneli rôzne pripomienky k tomuto materiálu, on ich nemá. "Požiadal som, že keď niekto z koaličných strán ešte má relevantné pripomienky, nech mi ich predloží, pretože ja o žiadnych relevantných pripomienkach neviem," povedal Simon. Dodal, že materiál "pôjde na budúci týždeň znova na rokovanie vlády".
Námietky proti spôsobu reštrukturalizácie podniku Lesy SR formuloval za SDKÚ minister financií Ivan Mikloš. "Mám vážne výhrady k plánu hospodárenia, keď ziskovosť je absolútne nepostačujúca. V porovnaní so ziskovosťou súkromných podnikov, ktoré hospodária v lesoch, je to absolútne neakceptovateľné. Z vecného hľadiska máme výhrady k tomu, že tento systém je navrhovaný ako centralizovaný. Je to snaha uplatniť český model, ktorý sa neosvedčil a ktorý sama Česká republika prehodnocuje," vyhlásil Mikloš s tým, že podľa neho by mala pokračovať politická debata o tomto projekte.
Návrh reštrukturalizácie štátnych lesov v súčasnej podobe vznikol na základe rezortného modelu čiastočne upraveného na základe záverov trojtýždňového rokovania koaličných expertov. Od 1. januára 2005 má pôsobiť v štátnom podniku Lesy SR dozorná rada a odštepné lesné závody majú získať právnu subjektivitu aj kompetencie pri predaji dreva malým firmám. Obchod s takzvanými nadregionálnymi zákazníkmi si ponechá generálne riaditeľstvo. "Došlo k dohode aj vo vzťahu k Protimonopolnému úradu, že časť drevnej hmoty by sme ponúkli formou aukcie," odpovedal Simon na námietky proti monopolnému postaveniu štátnych lesov. Na akciovú spoločnosť sa má podnik transformovať od 1. januára 2006 podľa zákona, ktorý ministerstvo pôdohospodárstva predloží do legislatívneho procesu až po schválení zákona o lesoch v parlamente. Zákon o lesoch bude podľa Simona onedlho pripravený na medzirezortné pripomienkové konanie.
Minister odmietol konkretizovať skutočnosti, ktoré viedli štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva Jána Goliana k tomu, aby upozornil na porušovanie zákona v štátnych lesoch. Podnet na trestné stíhanie vedenia Lesov SR sa podľa Goliana zakladá na konkrétnych dokladoch. "Dostal som písomné dôkazy a tie som postúpil orgánom činným v trestnom konaní," uviedol pre HN Golian.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:07