StoryEditor

Spolumajiteľ WOOD & Company: Ísť na trh s prvým SPAC-om v strednej Európe si vyžaduje veľkú dávku odvahy

17.09.2021, 11:00
Autor:
krkr
Investičná skupina WOOD & Company plánuje počas jesene uviesť na pražskú burzu prvý SPAC v strednej Európe. Jej spolumajiteľ Ľubomír Šoltýs pre HN vysvetlil, ktoré firmy môžu z konceptu vyťažiť najviac, no reagoval aj na kritiku, ktorou ho častujú finanční mágovia.

Môžete na úvod jasne vysvetliť, čo je SPAC?
Je to prázdna firma, ktorá na začiatku nemá nič, iba cash od investorov. Napríklad keď máme 20-miliónový SPAC, znamená to, že sa v IPO upísali akcie za 20 miliónov eur a SPAC je takto zalistovaný na burze. Suma následne slúži na to, aby tím investorov našiel ideálny akvizičný cieľ, ktorý kúpi. Môže ísť napríklad o spoločnosť, ktorú oceníme na 30 miliónov eur. Keď sa obe tieto firmy spoja, zrazu máme 50-miliónovú firmu, ktorá sa dostáva na burzu.

Automaticky?
SPAC bol hneď po svojom vzniku listovaný na burze a nová firma s ním splynie do jednej entity. Takže áno, automaticky sa stáva obchodovanou na burze.

Ako sa po akvizícii vyvíja vzťah medzi týmito dvoma firmami?
Obe mali stopercentných akcionárov. Keďže ich fúziou vznikne jedna firma, tak v našom modelovom príklade budú mať akcionári z pôvodnej firmy trojpätinový podiel a tí zo SPAC budú mať dve pätiny. Samozrejme, to v prípade, že v procese fúzie nedôjde aj k nejakému čiastočnému vyplateniu pôvodných akcionárov.

Nebolo by pre firmu jednoduchšie ísť na burzu cez klasické IPO?
Cieľom celého procesu je urýchliť a zjednodušiť proces listovania na burze. Pri klasickom IPO je proces časovo, finančne aj regulatórne náročný a firmy, ktoré tam chcú ísť, musia byť v istom štádiu vývoja. Tie, ktoré si nemôžu dovoliť uskutočniť klasické IPO, alebo tie, ktoré to chcú urobiť rýchlejšie, majú alternatívne formy financovania. Keď odhliadneme od klasického bankového a bavíme sa o vlastnom kapitále, asi najtradičnejší a najštandardnejší spôsob by bol private equity. No ten má zase svoje výhody a nevýhody. Investiční bankári preto vymysleli niečo medzi tým. Pre firmy, ktoré nespadajú ani do jednej kategórie a hľadajú kapitál, je práve toto cesta, ako sa dostať na burzu rýchlo, relatívne lacno a za zmysluplných podmienok.

Vaša spoločnosť sa uvedením WOOD SPAC One na pražskú burzu stane priekopníkom v strednej Európe. Legislatíva teda doteraz pojem ani len nepoznala. Pomáha vám niekto so vstupom?
Wood & Company je členom medzinárodnej siete Oaklins, ktorá je skúseným poradcom v oblasti akvizícií so zameraním na stredne veľké spoločnosti a má špecializované tímy vo viac ako 45 krajinách. Vďaka nej v každej z krajín, kde Wood & Company nepôsobí, sú členovia, s ktorými spolupracujeme. Talianski a holandskí kolegovia majú za sebou už viacero pomerne úspešných SPAC-ov, takže nám radili predovšetkým v oblasti regulatórneho nastavenia. To znamená, že pôrodné bolesti, ktoré sprevádzajú každý nový projekt, sme sa snažili minimalizovať aj tým, že sme si zobrali „babice“, ktoré to už zažili. Budú nám aj naďalej nápomocné.

Nemáte strach z neúspechu?
Neúspech si nepripúšťame. No je pravda, že ideme prvýkrát s niečím takýmto na trh, nikto o tom nič nevie, a v tejto časti sveta je to neodskúšané. Staviame na tom, že WOOD & Company je najväčší obchodník s cennými papiermi v strednej Európe, tak kto by sa o to mal pokúsiť, ak nie my?

Myslíte si, že váš vstup odštartuje „boom“ aj v strednej Európe?
Je to možné. Napríklad v Poľsku je na to veľmi veľký potenciál. Takže keď sa to podarí, bude to fajn, pretože sme rozhýbali niečo nové.

V akej fáze je spustenie projektu?
Aktuálne proces prechádzame s regulátorom, čo je v tomto prípade Česká národná banka. Keďže, ako sme už spomenuli, ide o historicky prvý SPAC v regióne, musíme vyriešiť kopu legislatívnych náležitostí. No proces trvá už pár mesiacov a nadšenie je všeobecné, teda aj zo strany regulátora a burzy.

Takže vám už nič nemôže skrížiť plány?
To netvrdím. Platí, že tieto veci nie sú hotové, kým nie sú hotové. Neúspech sa môže dostaviť v tro...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:46