TASR/ Martin Baumann
StoryEditor

Slovensko už nepatrí medzi najhorších v EÚ. Aspoň vo výbere DPH

23.03.2017, 10:40
Autor:
ČTKČTK
Slovensko v uplynulých rokoch zaviedlo sériu opatrení na potieranie daňových únikov.

Slovensko vlani dosiahlo najvyššiu úspešnosť výberu dane z pridanej hodnoty (DPH) od roku 2007. Oznámil to šéf Finančnej správy František Imrecze, podľa ktorého tento výsledok súvisí s predtým zavedenými opatreniami proti daňovým únikom. Slovensko v minulosti patrilo v EÚ ku krajinám s najhorším výberom DPH, ktorá má najväčší podiel na daňových príjmoch slovenského štátneho rozpočtu.

"Slovensko malo a stále má postavenie krajiny, ktorá je v efektivite výberu dane z pridanej hodnoty na nižšom stupni z európskych krajín. Od roku 2012 nastalo dramatické zlepšenie. V rebríčku sme sa posunuli a nepochybne už nie sme druhou najhoršou krajinou za Gréckom," uviedol Imrecze.

75 percent

Najnižšiu efektivitu výberu DPH dosiahlo Slovensko v druhej polovici roka 2012, kedy daňové úrady na DPH vybrali len zhruba polovicu toho, čo podľa dostupných údajov mohli. Vlani tento ukazovateľ dosiahol 75 percent. Spomínané zlepšenie viedlo podľa Imreczeho k zvýšeniu výberu DPH od roku 2012 o 2,66 miliardy eur, čo zodpovedá viac ako trom percentám výkonu ekonomiky.

Slovensko v uplynulých rokoch zaviedlo sériu opatrení na potieranie daňových únikov. "Za doslova prelomové opatrenia považujeme zavedenie kontrolného hlásenia na DPH," povedal Imrecze. Prostredníctvom kontrolného hlásenia, ktoré zaviedla aj Česka republika, podnikatelia na Slovensku informujú Finančnú správu o hodnote svojich obchodov. Daňoví kontrolóri tak rýchlejšie dokážu odhaliť podozrivé transakcie, ktorých podiel v priebehu troch rokov na Slovensku podľa Imreczeho klesol.

Povoľovanie zlučovania 

Slovenská polícia a daňoví kontrolóri v minulosti odhalili viac prípadov daňových únikov, ktoré súviseli s takzvanými karuselovými podvodmi. U týchto podvodov obvykle firmy z niekoľkých krajín medzi sebou fingovali obchody, aby si mohli nezákonne uplatniť nadmerný odpočet na DPH.

Do budúcnosti daňová správa napríklad plánuje sledovať pohyb kamiónov a ich hmotnosť, aby zabránila fiktívnym obchodným transakciám. Po novom by tiež mala mať právomoc povoľovať zlučovanie firiem, ktorým sa v minulosti nečestní podnikatelia snažili skomplikovať úradom vymáhanie daňových únikov.

01 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 02 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:58