Majiteľ skupiny PPF a najbohatší Čech Petr Kellner sa za bežných okolností fotografom úplne vyhýbaMafra/Petr Topič
StoryEditor

Prečo je českých miliardárov násobne viac ako slovenských?

29.03.2017, 00:00
Slovensko má podľa časopisu Forbes jedného miliardára, Česi šiestich.

Časopis Forbes vydal rebríček najbohatších ľudí na svete a medzi dolárovými miliardármi sa prvýkrát ocitol aj Slovák - Ivan Chrenko (o tom, kto to je, sa dočítate tu). Česká republika má v rebríčku šesťnásobné zastúpenie (Petr Kellner, Andrej Babiš, Radovan Vítek, Karel Komárek, Daniel Křetínsky a Pavel Tykač).

​Česká republika je tradične považovaná za bohatšiu ako tá Slovenská, má väčšiu ekonomiku, je aj viac zaľudnená. Prečo majú však Česi miliardárov šesť, zatiaľ čo Slováci jediného? Aké sú hlavné dôvody? Môže sa rebríček Forbesu rozrásť aj o ďalšie slovenské mená?

Spýtali sme sa odborníkov, prečítajte si ich odpovede.

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky: "Počet miliardárov nezávisí a nie je priamo úmerný počtu obyvateľov tej ktorej krajiny, ale skôr od jej ekonomickej vyspelosti či kvality podnikateľského prostredia. Ani Čína ako najľudnatejšia krajina sveta nemá predsa štvornásobne viac miliardárov ako Spojené štáty, hoci má približne štvornásobne viac obyvateľov ako USA.

V prípade českých a slovenských boháčov je veľmi komplikované a myslím si dosť nepresné určenie ich celkového bohatstva (nepresnosti sa môžu pohybovať aj v niekoľkých stovkách miliónov dolárov), nakoľko sa na rozdiel napríklad od amerických ich firmy ako hlavný zdroj majetku, nie sú kótované na burzách, kde sa dá jednoznačne a objektívne stanoviť ich hodnota. Forbes identifikoval síce šesť českých a jedného slovenského dolárového miliardára, no napríklad Hurun report prišiel k záveru, že českí dolároví miliardári sú len štyria a Slovensko nemalo za rok 2016 ani jedného.

Ďalším problémom pri dolárových miliardároch na eurovom Slovensku a korunovej Českej republike sú pohyby devízových kurzov a to, aký kurz bol použitý pri prepočte na doláre. Ak sa Slovenskej a európskej ekonomike bude naďalej dariť a spolu s ňou aj firmám slovenských zatiaľ multimilionárov, je vysoko pravdepodobné, že dolárových miliardárov na Slovensku pribudne."

Peter Bukov, hlavný analytik TopForex: "Ako možných nových slovenských miliardárov by som osobne tipoval zakladateľov Esetu, čo je firma s veľkým medzinárodným potenciálom a jej tržby a zisk medziročne výrazne rastú. Na otázku, prečo je na tom Česko lepšie, neviem jednoznačne odpovedať. Ako jedno z vysvetlení mi napadne väčšia kúpyschopnosť českého obyvateľstva.

Česká ekonomika je rozvinutejšia, pričom veľkú rolu hrá silný turizmus a veľké zahraničné firmy, ktorých je zásadne viac ako na Slovensku. Na Slovensku je veľký rozdiel v cenách tovarov a službách medzi západom a východom republiky.

Taký výrazný rozdiel som medzi Prahou a Moravou osobne nepostrehol, tým pádom môžu firmy udržiavať ceny výrobkov na stabilnej, vyššej úrovni. Samozrejme, tento fakt sám o sebe môže byť len jednou z mnohých príčin, prečo sú českí investori majetkovo úspešnejší.

Matej Nemec, Broker Investments: "Podľa mňa je to dané historickým vývojom, kedy pri delení Československa ostávali lepšie aktíva v Česku. Následne na Slovensku došlo k divokej privatizácii a veľa dobrých podnikov to položilo, tunelovanie sa stalo bežnou praxou. Preto vznikla na Slovensku ťažšia cesta na vytvorenie ultrabohatých ľudí."

01 - Modified: 2024-04-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta 02 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino 03 - Modified: 2023-11-20 17:00:00 - Feat.: - Title: Obavy má aj NATO. V dôležitej oblasti boja majú Rusi jasne navrch, Ukrajina sa obrátila na expertov v USA 04 - Modified: 2023-10-27 08:21:50 - Feat.: - Title: Ocenenia za najlepšie malé a stredné firmy patria spoločnostiam z IT sektoru, dopravy aj z výrobnej sféry 05 - Modified: 2023-10-11 08:18:18 - Feat.: - Title: Najbohatší Slováci si polepšili o vyše pol miliardy. Do rebríčka pribudli dve nové mená, líder schudobnel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:25